Три площадки за хеликоптери и най-дългият пътен тунел в Европа ще бъдат изградени по трасето на автомагистрала Струма през Кресненското дефиле. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на форум, провел се в сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия днес.

Министърът посочи, че площадките ще служат за реакция при извънредни и аварийни ситуации в някой от двата големи тунела, които се предвижда да бъдат изградени в 65-километровия участък Благоевград - Сандански.

Проектната скорост на трасето ще е 120 км, но от фирмата-изпълнител на проекта заявиха, че магистралата фактически ще допуска движение със скорости от 130 км в час.
Още в самото начало на презентацията си Терзиева заяви, че Лот 3 може да остане недофинансиран от европейските средства, тъй като за изграждането му са необходими 1.7 млрд. лв. или толкова, колкото са предвидени за всички нови пътища за периода 2014 - 2020 г.

Трасето е разделено на три участъка, каза още регионалният министър. Първият ще е от границата на Благоевград до Кресненското дефиле и ще е с дължина около 21 км. Два километра от тях ще бъдат тунел с по две ленти във всяка посока. Името на съоръжението ще е "Железница". Цената на изпълнението ще бъде около 350 млн. лева общо за пътната и тунелната части.

Вторият подучастък е най-предизвикателният, защото в него ще бъде изграден тунел с обща дължина от 15.35 км. Това е най-голямото пътно тунелно съоръжение в Европа и второто в света, заяви Терзиева. В участъка се предвижда и изграждането на около 7 км. магистрален път. Тунелното съоръжение ще струва около 1.1 млрд. лв., като се предвижда заради екологични изисквания то да бъде вкопано на 30 метра в земята.

Третият участък няма да има тунели, като неговата дължина ще бъде около 23 км, а по дължината му ще има няколко надлеза и подлеза. Сумата за неговото изграждане е около 300 млн. лв.

Прочетено: 4431