Една от най-големите инвестиционни компании в света „Катар Холдинг“ има желание да участва в развитието на туризма в България, включително на зимните и спа-курорти.

Това стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на катарската държавна инвестиционна корпорация Ахмад Мухамад aл Сайед, съобщава пресслужбата на държавния глава, чиято официална визита в арабската страна продължава.

„Изразен беше и интерес за инвестиции в културно-историческия туризъм в България и популяризирането на българската история“, е заявил Плевнелиев пред български журналисти в Доха.

На срещата е било обсъдено изграждането на офис и жилищни сгради на територията на бившите военни поделения в София, в съседство с терените, на които е предвидено изграждането на „София тех парк“.

Катарската държавна инвестиционна корпорация е заинтересована също така от сключването на сделки в строителството и стратегическите недвижими имоти и за получаването на концесии за добива на метали в България, включително на злато и мед.
 
Ахмад Мухамад aл Сайед е потвърдил интереса на корпорацията към проекти в земеделието у нас и към производството на месни и млечни продукти.

„Създаването на дългосрочна национална програма в подкрепа на земеделието, която да се финансира от „Катар Холдинг“, е напълно възможна, но и държавата трябва да свърши много работа, защото Катар разчита на тясно сътрудничество с институциите“, коментира президентът. Той допълни, че успехът на такива проекти зависи и от активността на Българската селскостопанска академия, браншовите организации и специализираните селскостопански институти.
 
По време на срещата Ахмад Мухамад aл Сайед е подчертал готовността на държавната инвестиционна корпорация да подкрепи фирмите от България, които желаят да инвестират в Катар.

Прочетено: 3438