Повече от 84% от действащите дружества в страната са подали данъчните си декларации онлайн, подписани с електронен подпис. Това показват предварителните данни на Националната агенция по приходите.

Фирмите, подали декларациите по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен данък. Сумата обаче не може да надхвърля хиляда лева.

До момента са подадени 50,6 хил. декларации по закона за корпоративното подоходно облагане. От тях само 27 хил. обаче са от дружества, които са извършвали дейност през миналата година. Крайният срок за подаването на тези декларации изтича на 31 март. За разлика от тях, физическите лица подават декларации за своите доходи до края на април.

От НАП напомнят, че задължение за подаване на декларации имат и фирмите, които не са извършвали дейност през 2013 година. Те обаче попълват специален формуляр, в който декларират, че през миналата година не са отчели приходи и разходи съгласно счетоводното законодателство.

До 31 март е и крайният срок, в който фирмите трябва да внесат своите данъци. Плащането към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка, напомнят данъчните.

От 1 март вече е премахната единната данъчна сметка за задълженията. По тази причина внасянето на данъци и други приходи за централния бюджет вече е по код 11 00 00, напомнят още от НАП.

Прочетено: 1210