Двоен ръст на инвестициите в бизнес имоти през 2014 г. очакват анализаторите от консултантската компания Фортън. През миналата година в България са отчетени придобивания на стойност 54 млн. евро. Това е с 26% повече в сравнение с 2012 г. Поради ниското равнище от последните две години от Forton прогнозират, че през 2014 г. обемът би могъл да се удвои в сравнение с миналата и да достигне между 100 и 130 млн. евро.

Стимул за родния пазар ще бъде високото търсене на имоти в световен мащаб, очакваното ускорение на икономическия ръст от 0,9% до 1,7Ч1,8% през 2014 г. и предлагането на повече активи. Прогнозите за световното търсене на бизнес имоти са, че то ще нарасне с 13% до 968 млрд. евро, сочат данните на световната консултантска компания Cushman & Wakefield.

"През последните две години инвестициите бяха значително по-ниски, отколкото може да се очаква предвид наличните активи и историческия интерес на чуждестранни и местни инвеститори. Смятам, че през тази година пазарът ще започне да наваксва изоставането", казва Михаела Лашова от Фортън. Според нея завръщането на чуждестранните инвеститори ще доведе до повече сделки с големи активи, които генерират стабилен доход от наеми. Такива са офисите клас А в сгради с висока заетост, значими търговски центрове и хотели. Очаква се да продължи предлагането на имоти от кредитори, от което да се възползват и местни инвеститори.

 

 

Прочетено: 1036