Русия иска да строи пътнически кораби в български корабостроителници. Това стана ясно на среща на зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев с председателя на Руската федерална агенция по туризъм Александър Радков в рамките на работното му посещение в Москва.

От руска страна е проявен интерес към пристанищата на България и развитието на круизните пътувания, както и към строителството на пътнически кораби в български корабостроителници, съобщиха от Министерството на икономиката, пише "Стандарт".

През януари България е посетена от 18 113 руски туристи, което е с 14,9% повече от същия месец през 2013 г. Това показва, че за руските туристи България не е само топло море, а и желана ски дестинация, коментира Бранимир Ботев по време на туристическото изложение "Интурмаркет" в Москва.

Ботев посочи, че страната ни е 4-та в класацията на зимните дестинации в Европа. Ключов въпрос за осигуряването на по-голям поток от руски туристи са самолетните връзки.

"Има голямо желание от руски компании, които обслужват групи от вътрешността, да им бъде предоставена възможност за директни полети до летищата по Черноморието и в градовете София и Пловдив. По този въпрос руските колеги са изключително активни и очакват отговор от България", каза Бранимир Ботев.

С цел да бъдат привлечени повече руски туристи от регионите във вътрешността на страната ще бъдат разкрити нови консулски служби в Русия, допълни той. Предстои възстановяването на консулската служба в Екатеринбург. Разглежда се и възможността за разкриване на три нови консулски служби, като на преден план стои въпросът за Новосибирск. През 2013 г. над 7 милиона туристи са посетили България, като 10% от тях са от Русия, заяви Бранимир Ботев. По официални данни над 400 хил. руснаци имат недвижими имоти у нас, но по мнение на експерти броят им е много по-голям.

 

Прочетено: 1575