Става въпрос за скандий, най-скъпият от групата, съобщава  Rosatom Newsletter. Скандият е необходим в много сфери на индустрията, а цената на скандиевия оксид, в зависимост от чистотата му, варира между 12-20 хиляди долара за килограм. 

Проектът се поема от дъщерната компания на Росатом – Uranium One холдинг, съвместно с руската компания Intermix Met. Двете страни подписаха споразумение за разработването на помощни части за добив на скандиев концентрат, базиран в предприятията за добив на уран на Uranium One.

Холдингът Uranium One Holding N.V. е платформа за глобалното разрастване на Росатом в областта на началните етапи на цикъла на ядрено гориво. Компанията има проекти за добив на уран в Казахстан, САЩ, Австралия и Южна Африка, като себестойността на крайния продукт е една от най-ниските в света.

В интерес на руската ядрена индустрия, холдингът Uranium One в момента обмисля възможността да разшири бизнеса си чрез диверсификация на продуктите си. Иновативната технология за извличане на редки земни метали и обработката им, създадена от Intermix Met, е приложена в Далур, в района на Курган – площадка на Атомредметзолото (АРМЗ, добивната компания на „Росатом“), първото предприятие за извличане на уран на място. Скоро ще започне помощното добиване на скандиев концентрат в индустриални количества в едно от предприятията за добив на уран в Казахстан.

Изборът на площадката не е случаен – уникалната технология се прилага само на място на урановото находище, а големи находища има само в Казахстан. След извличането, концентратът се обработва до скандиев оксид в металургичния завод на Intermix Met в град Лермонтов. Технологията ще се прилага и в предприятията на холдинга Uranium One. В бъдеще партньорите ще изградят ново предприятие с пълен цикъл – от добива на редки земни метали до обработката и продажбата им. Първите крайни продукти се очакват през 2016 г. Крайната цел е добиването на продукция от 6 тона скандиев оксид годишно.

„Реализирането на този международен проект в условията на нестабилния пазар на уран в световен мащаб е отлична възможност за холдинга Uranium One да навлезе в нов сегмент с потенциал за развитие и да заеме водеща роля чрез придобиването на иновативни компетенции, чрез диверсифицирането на бизнеса и с помощта на допълнителни приходи“, отбелязва Вадим Живов, президент на холдинга Uranium One. „Като част от глобалната платформа на „Росатом“, заедно с партньорите си, ще удовлетворим нуждите от скандий на ядрената и на други руски индустрии“.

„Техническите ни умения в областта на редките метали и техния добив, в комбинация с широкия спектър от сурови материали, ни прави един от най-големите производители на скандий и базираните на скания продукти в света“, подчертава Сергей Махов, председател на борда на директорите на Intermix Met. Скандият се използва в ядрената индустрия и в производството на алтернативна енергия, в отбраната и в авиационната индустрия, в микроелектрониката, медицината и при рафинирането на петролни продукти. 

Прочетено: 2813