„Булгартабак Холдинг“ е продаден на български инвеститор, твърди руското издание „Ведомости“, като се позовава на свои източници в предишния собственик на дружеството VTB Group. В анализ на сделката от изданието посочват още, че цената на сделката е около 130 млн. евро, или премия от 30% от цената на придобиване.

"Ведомости" обаче посочва, че тази цена е значително по-ниска от пазарната капитализация на дружеството. В последната сесия за миналата седмица при търговията на акциите на тютюневото дружество пазарната му оценка е била 485,3 млн. долара. В края на декември пък цената му е била 549,6 млн. долара, се отбелязва в статията.

Текущата пазарна капитализация на БФБ на дела от 79,83%, който е обект на сделката, е 282 млн. евро.

Изданието цитира и главния редактор на тютюневия портал „Русский табак“ Максим Королев, според когото сделката за „Булгартабак“ е била сключена още в края на 2013 година, т. е купувачът не е изчакал да види финансовите резултати. Този факт подсказва, че сделката или е „другарска“, или VTB Capital е бързал да се отърве от активите, коментира Королев.

Припомняме, че през февруари БТ Инвест, собственост на VTB Group, която притежаваше почти 80% от тютюневия холдинг, продаде дела си на дубайското дружество TGI Middle Est FZE. Сделката се осъществи чрез дъщерно дружество на TGI – регистрираното в Лихтенщайн Livero Establishment.

От становището на Комисията за защита на конкуренцията по сделката става ясно, че носителите на правата на контрол над „Булгартабк“ са двете компании, но фактическото управление ще бъде поверено на физическо лице, чиято самоличност е заличена от становището с мотив, че представлява търговска тайна.

От години тютюневото дружество не е имало голяма доставка за руския пазар, отбелязват още от Ведомости. Припомнят се обаче плановете за връщане в Русия с марките „Стюардеса“, БТ, „Родопи“ и „Опал“, които ще се произвеждат на място в Погарската цигарена фабрика. След смяната на собствеността тези планове няма да бъдат прекратени, обяснява председателят на съвета на директорите на фабриката Игор Моисеев.

Прочетено: 1103