Две от най-големите браншови организации в земеделието поискаха в България да бъде въведен данък върху пустеещите земи, като предложението им бе подкрепено и от министъра на земеделието и храните Димитър Греков.

„Данък върху пустеещата земя трябва да има и ще направим такива предложения“, заяви Греков и добави, че данъкът и законът за комасацията ще бъдат обсъждани от работна група.

Един от основните проблеми в българското земеделие е, че земята е най-раздробената в ЕС – средният размер на нивата в България е 5,5 декара, докато в Холандия е 76 декара.

Средната цена на декар в страната ни е около 350 лв., а в кралството е 3000 евро.

Според браншовици един от начините за излизане от ситуацията е Законът за комасацията.

Ако не се уедри земята, проблемите пред българското земеделие тепърва предстоят, посочват организации от бранша, които настояват да се въведе данък върху пустеещите земи.

„Данъкът върху пустеещите земи е стъпка към окрупняването на парцелите“, смята и бившият земеделски министър Венцислав Върбанов.

„Да се въведе такса или данък за пустеещите земи, което би накарало всички собственици на такива земи да вземат едно важно за тях решение - дали ще потърсят начин да ги отдадат на земеделски производители, които желаят да ги обработват, или просто ще се освободат от тях, като ги предложат за продажба“, отбеляза Върбанов, предава БНР.

 

Прочетено: 1564