Китайски инвеститори искат да произвеждат кисело мляко с българска закваска. Досега в азиатската република няма компания, която да прави истинско българско кисело мляко, а това дава изключителни възможности за пазара в Китай, защото търсенето е голямо. България пък има амбиция да изнася за Китай месо, рибни продукти и вино. Това стана ясно по време на българо-китайския бизнес форум „Пловдив – Шънджън: сътрудничество и инвестиции 2014”.

Девет български фирми подписаха договори за сътрудничество с китайски компании още в първите часове на форума в Пловдив. Те ще си партнират основно в производството на медицинско оборудване, биопроизводството и селското стопанство. Китайският бизнес предлага инвестиции в областта на високите технологии, още повече, че многомилионният град Шънджън е един от най-високо технологичните центрове на азиатската република.

60 от най-мощните фирми в Китай участваха във форума от 24 до 26 март, превърнал се в едно от най-мащабните събития в Пловдив. Китайските компании изявиха голям инвестиционен интерес към възможностите в региона. Вече има заявки от китайски предприемачи за развиване на бизнес в областта.

Голяма част от фирмите са водещи в отраслите си не само в Китай, но и в световен мащаб. Интерес е проявен и към икономическата зона „Тракия”, която обединява пет промишлени зони от региона. Освен съвместните проекти в Пловдив, китайските инвеститори ще могат да избират и между различни оферти за недвижими имоти, като част от бизнеса им. На китайските предприемачи се предлагат проекти както за петзвездни хотели, така и терени за логистични центрове, индустриални площи и офис сгради. Вторият по големина български град Пловдив и китайският мегаполис Шънджън станаха побратимени градове.

Това означава полагане на стабилна основа, върху която ще се градят двустранните отношения между двете държави. Пловдив получи свой офис в кметството на най-бързо развиващия се 16-милионен град в Китай, където ще има български представители, работещи по общите проекти. В Пловдивския университет пък има катедра по китаистика, което е забелязано от китайските инвеститори. Така Пловдив става столица на китайския бизнес у нас.Ще припомним, че в България в момента оперират 300 китайски компании.

Прочетено: 4340