Българският износ продължава да пада през февруари, след срив с 10.9% през януари. Понижението за втория месец на годината 0.7% на годишна база. Спрямо предходния месец има лек ръст на експорта, но той е сезонен.

През февруари 2014 г. общият износ възлиза на 3.2 млрд. лв., спрямо 3.1 млрд. лв. през януари.

Общият внос пък намалява с 6.2% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 3.8 млрд. лeвa.

Така външнотърговското салдо на България е отрицателно през периода януари - февруари 2014 г. и е на стойност 1 441.5 млн. лв., като дефицитът е с 374.6 млн. лв. повече от първите два месеца на 2013 година.

Нарастването на дупката във външната търговия на страната се дължи най-вече на силен спад с 14.2% на износа за страните извън Европейския съюз до 2.4 млрд. лeвa.

В същото време вносът на България от икономиките извън ЕС за първите два месеца на 2014 г. намалява с 8.8% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 3.0 млрд. лeвa. Най-голям е обемът на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

Основни пазари за износа на България са Турция, Сингапур, Китай, Руската федерация, Обединените арабски емирства и бившата югославска република Македония, които формират 56.9% от експорта извън ЕС.

Най-голям ръст бележи износът на суровини, с изключение на горивата. При вноса най-силно нарастване отбелязват безалкохолните и алкохолни напитки и тютюна.

Данните са още един тревожен сигнал за икономическия растеж през първото тримесечие на тази година. След рецесията през 2009 г. експортните сектори бяха двигател за възстановяване на растежа и тяхното значение за икономиката на България нарасна. Сега, под влияние на влошаване на конюнктурата на развиващите се пазари и най-вече в Турция и Русия, спадът на износа може да заплаши икономическото възстановяване на страната.

 

Прочетено: 3886