Плановете на промишлените предприятия през 2014 г. са за свиване на инвестициите с 6,3% спрямо направените през предходната година, показва инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт (НСИ), проведена през март.

По последни данни разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2013 г. са били с 6,3% повече спрямо 2012 година. В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2014 г. делът на частния сектор е около 84%. 

Мениджърите от този сектор предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 15,3% спрямо предходната година. Според основните производствени групировки най-голям относителен дял в очакваните инвестиции през 2014 г. формират енергетичните и свързаните с водата отрасли (44,3%), при които се очаква увеличение от 1,7% спрямо 2013 година.

На второ и трето място по прогнозен обем на инвестициите са отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (с относителен дял 31,2%) и тези, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки (с относителен дял 14,7%), които обаче прогнозират намаление на инвестиционните  програми съответно с 13,6 и 14,1% спрямо 2013 година.

Бизнес климатът в промишлеността през март се понижи с 1,3 пункта спрямо февруари заради по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията в сектора. Същевременно обаче анкетата на НСИ отчете леко подобрение на оценките им по отношение на производствената активност. Очакванията на бранша са през следващите три месеца тя да се увеличи.

През януари индустриалното производство нарасна с 1,4% на месечна и с 2,3% на годишна база. Увеличеното би следвало да се отрази и на икономическия растеж за първото тримесечие на новата година. Брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,9% през 2013 г., а преобладаващите прогнози за 2014 г. са позитивни, като МФ вдигна прогнозата си от 1,8% на 2,1%.

През януари темпът на растеж на вноса на страната ни изпревари този на износа за трети пореден месец - знак, че инвестиционната активност на фирмите постепенно се увеличава. Очакванията са, че през тази година, редом с износа, потреблението и индустриалното производство ще бъдат едни от основните двигатели за икономическия растеж на страната.

Прочетено: 1220