Икономическият растеж на Турция ще се забави през 2014 г., след по-добрите от очакваните резултати през миналата година, според най-новия икономически доклад на ЕБВР.

От началото на годината рисковата премия за Турция се увеличава, което отчасти отразява висока политическа несигурност, а по-високите разходи за финансиране ще натежат върху вътрешното търсене и растежа.

В допълнение, търсенето на експортни стоки и приходите в туризма може да бъдат ограничени кризата в Русия и Украйна.

В резултат икономическият растеж през 2014 г., сега се очаква да бъде само 2.5 на сто, при предишни прогнози за ръст на икономиката от над 3% и увеличение на брутния вътрешен продукт с 4% през 2013 г.

Основният проблем на Турция в момента е, че затягането на политиката на Фед в САЩ води до намаляване на чуждестранните инвестиции в развиващите се пазари, като ефелтът е по-голям от очакванията на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Турция може да поеме тежестта на изтичане на краткосрочните капиталови потоци, но нейните все още големи външни дисбаланси, водещи до дефицити по капиталовата и текущата сметки трябва да бъдат финансирани постоянно.

Положителен фактор е това, че банковият сектор остава добре капитализиран и нивата на необслужваните заеми са ниски.

Въпреки че не се очаква Русия и Украйна криза да има голямо въздействие върху перспективите за растеж в Турция, по-нататъшното задълбочаване на конфликта, особено ако то доведе до ръст на цената на петрола, създава сериозни рискове.

Тъй като Турция е най-големият търговски партньор на България и основен експортен пазар, заедно с Германия, забавянето на ръста на нейната икономика създава рискове за растежа на българския БВП.

За това допринася и отражението на кризата в Украйна върху Румъния, както и вероятността санкциите срещу Русия да доведат до намаляване на руските туристи в България, които не само са най-многобройните, но и най-щедрите чуждестранни туристи в страната.

Въпреки това ЕБВР повиши прогнозата си за развитието на българската икономика през тази година до 1.9%, обосновавайки се с конкурентните предимства на страната на фона на геополитическата несигурност в региона, като фискална и политическа стабилност.

 

Прочетено: 1269