Заради слабия икономически растеж в еврозоната през миналата година и фискалните мерки 70 000 компании от региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са изпаднали в несъстоятелност. Заради намаленото търсене, трудния достъп до кредити и недостатъчните програми, подкрепящи бизнеса, България отчита най-голям ръст в несъстоятелността – 39%, или 834 компании спрямо 2012 г., когато в несъстоятелност са били 601 компании, а повишението на показателя – 20,4%.

В страните от региона на ЦИЕ равнищата на несъстоятелност отново нарастват, като за миналата година средният ръст е 9%. След нас е Чехия, където 3 770 компании са изпаднали във фалит, или с 32% повече спрямо 2012 г. В Румъния пък фирмите са 1 303. Освен това в Хърватия и Литва има сериозен ръст, докато Унгария бележи значително подобрение сред 12-те страни, включени в годишното проучване на Кофас на несъстоятелността в региона.

България

Сред близо 400 000 компании, осъществяващи дейност в нашата страна, миналата година 834 фирми са обявили несъстоятелност. Според Кофас най-добре се представят фирмите в секторите фармация, IT, телекомуникации, електричество, газ и доставяне на води и аутсорсинга.

На другия полюс са търговия на едро и дребно, където в несъстоятелност са изпаднали общо 216 фирми, селското стопанство – 92 фирми, производство на хранителни продукти и наземен транспорт. Компаниите, занимаващи се със строителство и операции с недвижими имоти, обявили несъстоятелност през 2013 г., са 59, но броят им е намалял, което според управителя на Кофас за България Милена Виденова свидетелства за консолидация в сектора.

Според експертите на Кофас през първото тримесечие на 2014 г. броят на дружествата, изпитващи финансови затруднения, е скочил с 231% спрямо същия период на 2013 г. Като причините за това се сочат големите финансови разходи, високите нива на задлъжнялост, волатилните цени на суровините и ниската текуща ликвидност.

По данни на Световната банка времето за приключване на несъстоятелността у нас трае около 3 години. Според Милена Виденова това е проблем, тъй като в последните години не се наблюдава ускорение въпреки предприетата законодателна промяна, с която да не може със задна дата да се обявява несъстоятелност.

Ситуацията в Словакия

Страната бележи 12% ръст при процедурите по несъстоятелност през 2013 г. В допълнение към забавянето на икономическия растеж, високата безработица и слабата покупателна способност, други фактори, водещи до ръст на дружествата в несъстоятелност, според Кофас са: влошаването на дисциплината на бизнес партньорите, що се отнася до плащанията, както и вторичните производства по несъстоятелност.

Най-добре се представят компаниите в секторите добивна промишленост и енергетика. Словакия продължава да изпитва проблеми в строителния сектор, като заедно с това са нараснали фалитите на фирми в сферата на търговията.

Хърватия – новоприсъединилият се член на ЕС през юли 2013 г.

През 2013 г. производствата по несъстоятелност в Хърватска са нараснали с 5%. Очакванията на Кофас са, че през 2014 г. Хърватска ще излезе от продължителната рецесия, но несъстоятелността ще нарасне. Освен негативното влияние на икономическата среда хърватските компании биват засегнати от закона за финансови операции и споразумения преди откриване на процедура по несъстоятелност, който влезе в сила през октомври 2012 г.

Най-добре се представят дружествата, произвеждащи метали, извършващи комунални услуги, в секторите механика, електроника и IT. Най-зле са компаниите в текстилната индустрия, строителството, дърводобива и дървообработването, земеделието, животновъдството и тези, произвеждащи зърнени храни и вина.

Унгария

Значителни подобрения на показателите показва Унгария. През 2013 г. страната бележи 41% спад в броя на фалитите – или намаляване на компаниите в несъстоятелност от 22 840 през 2012 г. до 13 489 през 2013 г. Според Кофас успехът се дължи на програмата „Растеж чрез финансиране“ на Централната банка на Унгария, стартирана през юни 2013 г.

Най-добре през миналата година са се представили дружествата в секторите здравеопазване, образование, електроника и ИТ, енергетика и инженерство. Страната обаче продължава да изпитва проблеми в сферата на държавната сигурност, туризма и хотелиерството, хранителната индустрия, транспорта и текстилната индустрия.

Кофас предвижда подобряване на ситуацията в региона на ЦИЕ

Началото на 2014 г. дава позитивни сигнали за икономическата перспектива. Експертите на Кофас прогнозират, че средният темп на растеж на страните от ЦИЕ ще се удвои – от 1,1% за 2013 г. до 2% за 2014 г., благодарение на прибалтийските страни Латвия и Литва – водещи класацията за региона с прогноза за растеж съответно 4,2% и 3,4%.

Другите икономики от ЦИЕ също ще постигнат по-високи темпове на растеж. Основният източник ще бъде повишеният износ и потреблението на домакинствата. В тази подобряваща се среда компаниите би трябвало да се почувстват по-добре по отношение на своите бизнес решения и да се върнат към формирането на основен капитал, категорични са от Кофас. За нашата страна компанията запазва прогнозата за ръст от 1,8% през 2014 г.

Въпреки че се прогнозира възстановяване в Западна Европа, темповете на растеж ще достигнат умерено ниво от 1% през тази година. Две стабилни икономики ще останат основните му двигатели – Австрия и Германия, които се очаква да достигнат темпове на растеж от по 1,7%. И двете страни ще се възползват от ръста на потреблението на домакинствата, подкрепено от най-ниските нива на безработица в рамките на ЕС, от повишаването на заплатите, както и от нарастващото външно търсене за продуктите им.

Компаниите в ЦИЕ ще се възползват от подобреното положение на своите основни външнотърговски партньори, но ще отнеме време, преди компаниите да предприемат по-сериозни стъпки, отбелязват от Кофас. Докато при Полша и Латвия те очакват намаляване на броя на фалитите тази година, други икономики ще изпитат по-нататъшно нарастване на несъстоятелността. Чехия, Унгария, Румъния, Хърватия и Словения ще отчетат най-голям ръст за цялата година. Прогнозите на експертите са, че у нас от правна гледна точка процедурите по несъстоятелност ще намаляват.

 

Прочетено: 1211