На проведеното днес общо събрание на кредиторите по втория облигационен заем на „Холдинг БДЖ” ЕАД бе взето решение за започване на процедура по продажба на някои активи на дружеството, служещи като обезпечение по кредита. На събранието е присъствал и представител на ръководството на националния железопътен превозвач, се казва в съобщението на холдинга.

Основна причина за предприетите мерки е, че все още не е постигнато окончателно споразумение за преструктуриране на задълженията на „Холдинг БДЖ” ЕАД по втория облигационен заем. Кредиторите ще предприемат и действия по отправяне на предупреждение за обявяване на предсрочна изискуемост на целия облигационен заем.

От дружеството посочват, че на този етап предприетите мерки няма да възпрепятстват оперативната дейност на националния железопътен превозвач. Засега няма информация кои точно активи ще бъдат обявени за продажба. В края на април бе анонсирана възможността пътническият превозвач да се раздели с 25 дизелови мотриси Сименс, както и над 3 хил. товарни вагона. Неотдавна транспортният министър Данаил Папазов обяви, че общите задължения на холдинга са за около 605 млн. лв., а българската страна ще настоява за 10-годишно разсрочване.  

Представителите на финансовите институции и „Холдинг БДЖ” ЕАД са се съгласили диалога между двете страни да продължи с цел намиране на взаимоприемливо решение. Въпреки че „Холдинг БДЖ” успя да погаси приблизително 100 млн. лв. от задълженията си, до споразумение все още не се стига. Очаква се и официално решение на Европейската комисия за оказване на допълнителна подкрепа на „Холдинг БДЖ” ЕАД.

 

Прочетено: 1431