Около 1000 безработни ще получат по 20 хил. лв. като начален капитал, за да започнат собствен бизнес. Средствата са по ОП "Развитие на човешките ресурси" за програмния период от 2014 до 2020 г. Те ще могат да започнат да се усвояват най-рано в началото на следващата година, защото до края на тази оперативните програми трябва да бъдат одобрени ор Европейската комисия. Общият бюджет на програмата заедно с националното съфинансиране е 2.036 млрд. лв. Средствата са с 20% повече от първия програмен период. Крайните цели са към 2020 г. да се постигне 76% заетост и българите, живеещи в бедност, да намалеят с 260 хил. души. Еврофондовете за 2007-2013 г. постигнаха обратния на желания ефект - раздалечаване на регионите, затова страната трябва "да положи значителни усилия", за да постигне основните си цели, пише в оперативната програма.

За предприемачество по ОП "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат заделени малко над 106 млн. лв. 46 млн. лв. ще отидат за безработните с бизнес идея. Желателно е те да са поне със средно образование, за да бъдат обучени и за предприемачи, но от министерството обясниха, че няма да се връщат и безработни с по-ниско образование, но те ще трябва да се обучават повече. За срок до 6 месеца новите предприемачи ще получат и безплатни счетоводни, правни, маркетинг и т.н. услуги за фирмата си. 60 млн. лв. ще се дадат за поне 300 нови социални предприятия за хора с увреждания, които да осигурят работа на 1000 души. Социалните предприятия трябва да са с двоен ефект - да дадат заетост на тези хора, които ще произвеждат стоки, достъпни и за социално слаби семейства. "Този вид предприятия са много разпространени в европейските страни. Например ако се създаде предприятие за мебели, те ще се продават на по-ниски цени от тези в магазините и така семейства с ниски доходи ще могат да си ги позволят", разясни зам.-министърът на труда Росица Янкова. Всъщност тази схема е много добре позната и в България, а в Европа вече има гласове, че подобни предприятия дават възможност само за нискоквалифициран труд без никакво кариерно развитие и специализация и затова не са от полза на хората с увреждания.

60% от целия бюджет на програмата, или 609 млн. лв., ще отидат за заетост. 122 млн. лв. са предвидени за интеграция на маргинализираните общности, с акцент върху ромите. Целта е 15 хил. от тях да получат образование, да бъдат ограмотени и включени в заетост, като например да изградят сами инфраструктурата в кварталите си. Близо 100 хил. икономически неактивни и безработни българи трябва да подобрят знанията и уменията си, а 90 хил. икономически неактивни и безработни да започнат работа. 280 хил. ще бъдат включени в курсове, като от тях 60 хил. ще са над 54 г., а 40 хил. ще са заети във важни за икономиката сектори.

Прочетено: 1535