Въз основа на оценката за съответствие на законовата рамка и изпълнението на критериите за конвергентност Европейската комисия счита, че България не изпълнява условията за приемане на еврото.

Комисията посочва, че България изпълнява критериите за стабилност на цените, за публични финанси, за конвергентност на основните лихвени проценти, но законодателство в страната ни не отговаря напълно на европейските директиви. България не изпълнява критериите и за валутния курс.

Това се посочва в доклад на ЕК относно готовността на осем държави-членки на ЕС да приемат еврото.

Законодателството в България и най-вече закона за БНБ не съответства напълно на чл. 131 на Договора за функциониране на ЕС.

Съществуват несъответствия и несъвършенства в областта на независимостта на Централната банка (ЦБ), забраната на монетарното финансиране и интеграцията на БНБ в европейската система на Централните банки, се казва в доклада.

Европейската комисия прогнозира дефлация от 0.8% през тази година и инфлация от 1.2% през 2015 г., като очаква ръстът на цените да се ускори, тъй като ценово равнище в България е 47% от средното в еврозоната.

В момента дефицитът в българския бюджет изпълнява критериите на ЕС за ниво под 3% от БВП. Според ЕК недостигът на средства вероятно ще достигне 1.9% през тази година и ще намалее до 1.85 от БВП през 2015 г.

Съотношението между БВП и дълга на държавата остана е ниско равнище от 18.9% от БВП през 2013 г. и се очаква да нарасне до 23.1% от БВП през 2014 г. и да намалее до 22.7% от БВП през 2015 г.

България не изпълнява критериите и относно валутния курс. Според механизма ERM II левът трябва да е свободен да се движи спрямо еврото в рамките на маржин от 2.25%, за да може да се прецени, реалният валутен курс и доколко стабилна е българската валута. Страната ни обаче покрива изискванията за конвергентност на дългосрочните лихвени проценти.

Българската икономика е добре интегрирана в икономиката на еврозоната чрез търговията и инвестициите. Въз основа на избраните индикатори, свързани с бизнес средата, България се представя по-зле от повечето държави-членки на еврозоната. Финансовият сектор в България е добре интегриран в този на ЕС, особено чрез високото ниво на чуждестранна собственост в банковата система.

България е подложена на задълбочено изследване в рамките на процедурата за макроикономически неравновесия, което установява, че тя продължава да изпитва такива, които изискват наблюдение и политически действия.

 

Прочетено: 1370