Актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поискат от Българския лекарски съюз на спешна среща с премиера, финансовия министър и председателите на всички парламентарни групи.

Ръководството на съсловната организация е изпратило писмо искане за срещата „във връзка със създалата се сложна обществено-политическа обстановка в страната, както и задълбочаването на финансовата нестабилност в системата на здравеопазване“, уточнява се в съобщение на БЛС до медиите.

Заместник-председателят на лекарския съюз д-р Юлиян Йорданов уточни, че на срещата на най-високо политическо ниво ще се обсъждат три важни теми, които да се случат в рамките на този парламент – за бърза актуализация на бюджета на Здравната каса, за нормативни промени в няколко здравни закона и за ускорено придвижване на мерки за решаване на кризата в Спешната помощ.

Д-р Йорданов обясни, че ако бюджетът на Националната здравноосигурителна каса не бъде актуализиран до края на месеца, ще спре финансирането за болниците, защото „пари просто няма“. Според него независимо от политическата ситуация неотложните проблеми с дълговете на болниците и бързата помощ трябва да бъдат решени.

От лекарската организация смятат, че са необходими бързи мерки за гарантиране устойчивото функциониране на сектора, тъй като дефицитът на Националната здравноосигурителна каса расте, а дълговете на болниците непрекъснато се увеличават.

„На срещата бихме желали да обсъдим всички възможности за преодоляване на рисковете, свързани със здравето на нацията”, се казва още в писмото, подписано от председателя на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Прочетено: 1145