Министерството на финансите обмисля премахването на довнасянето на данъка върху доходите на физическите лица по граждански договори за последното тримесечие и връщане на старото положение – сумите да се събират авансово.

Това коментира зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, цитирана от Дарик радио.

Припомняме, че с промени в законодателството през 2013 година данъкът върху доходите на физическите лица  по граждански договори не беше авансово удържан, а трябваше да бъде довнесен. Това означава усложняване на процедурата при подаване на данъчната декларация за доходите, различни от получаваните по трудов договор.

Именно заради желанието на Министерството на финансите да опрости данъчните декларации се обмисля и идеята да бъде върнат стария режим с авансовото събиране на данъците от тези приходи.

Идеята за довнасянето на задълженията беше защитена от НАП като желание за равнопоставеност на данъкоплатците. Тези, които внесат данъците си до 10 февруари например ползват отстъпка от 5%, а при авансовото удържане такива облекчения не могат да бъдат ползвани.

"В момента анализираме всички данъчни декларации, включително и вноските, тъй като една от мерките, която в момента сме се заели да анализираме, е значително опростяване на данъчните декларации. Но декларацията е следствие на целия режим на деклариране и внасяне, така че в момента работим по тази марка и ще обявим резултатите до месец - месец и нещо", каза днес зам.-министърът.

От 2015 година държавата ще връща данъка, внесен през годината, и на хората, които получават доходи, равни на минималната работна заплата. Това също ще става след подаване на данъчна декларация.

Финансовото министерство и приходните агенции работят и по редица мерки за повишаване на събираемостта и предотвратяването на данъчните измами, стана ясно още от думите на Петкова. Работи се по цялостна стратегия за предотвратяването на измамите, свързани с тютюневите изделия. Също така ще започнат масирани проверки на превозни средства със зърнени култури.

Обмислят се и допълнителни мерки за решаването на проблема с неиздаването на касови бележки, особено в сферата на услугите.

Прочетено: 715