Бизнес климатът у нас отчита спад през юни, като най-големи песимисти са заетите в сектора на услугите, а изненадващо най-позитивно настроени са строителите. Това става ясно от данни на НСИ.

Общият показател на бизнес климата в България през юни се понижи с 1,0 пункт след негов солиден ръст през април, като това влошаване се дължи на спад на бизнес климата в промишления и в сектора на услугите, докато строителният сектор бележи солидно подобрение.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, намалява с 1,8 пункта през юни (след ръст с 4,2 пункта през май) поради по-резервираните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на техните предприятия. Анкетата на НСИ отчита известно подобрение на техните очаквания за следващите месеца.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основни фактори, затрудняващи развитието на промишления отрасъл, показва днешното проучване на НСИ. Относно продажните цени в промишлеността очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През юни рязко повишение с 4,0 пункта (след повишение с 2,2 пункта през май) бележи показателят "бизнес климат в строителството", главно поради подобрение на оценките на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията в сектора, като в същото време прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични макар и по-резервирани в сравнение с май. В последните години строителството у нас далеч не е сред най-печелившите отрасли, но явно заетите в него виждат поводи за оптимизъм.

Активността в търговията на дребно остава приблизително на равнището си от предходния месец.

Индексът, измерващ "бизнес климата в сектора на услугите", отчита рязко понижение от 5,6 пункта през юни (след ръст с 8,2 пункта през май) поради по-неблагоприятни оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състояние на предприятията, показват данните на НСИ.

 

Прочетено: 957