В Министерски съвет днес ще се състои поредният кръг преговори между "Холдинг БДЖ" и кредиторите му по втория облигационен заем. Работната група от българска страна ще води вицепремиерът Даниела Бобева. На преговорите представителите на банковия синдикат ще аргументират отказа си да приемат предложението на БДЖ отпреди повече от месец за редукция на дълга с 30% и за намаляване на срока за изплащане от 10 на 6 години, информира в. "Стандарт".

В писмо още преди две седмици кредиторите отговориха, че "редуциране в такъв размер не е удовлетворително" за тях. Към края на юни БДЖ дължеше на кредиторите по Втория облигационен заем към 170 млн. лв., от които 76 млн. лв. - просрочени. Заемът беше отпуснат по време на кабинета "Станишев" от банков синдикат за ремонт на товарни вагони и изплащане на стари кредити.

Очаква се днес с кредиторите да бъде коментирана и идеята на германската компания за консултантски и инженерингови услуги в транспорта "Дойче Бан интернешънъл" за преструктуриране на БДЖ и НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) по германски модел. Това означава обединяването им в общ холдинг, а контролът над БДЖ да бъде поет от друг мениджмънт.

Идеята беше представена на 15 юли пред премиера Пламен Орешарски и транспортния министър Данаил Папазов. Заедно с нея тогава е било коментирано и предложението обединеното ръководство на железницата да бъде поето от международен състав експерти. Целта е германската държава да увеличи контрола върху българските железници, тъй като най-големите кредитори са именно германски банки, като държавната KfW и частната FMS Wertmanagement, обяснили експерти. Очаква се преговорите с "Дойче Бан интернешънъл" да продължат от служебното и от следващото редовно правителство. Възможно е те да приключат с договор за възлагане най-рано през октомври.

Прочетено: 1527