Българинът най-често купува двустайно жилище средно за 39 000 евро, според данни на „ЕРА България“. Статистиката сочи, че 41% от продажбите от началото на годината са именно този тип апартаменти.

Към месец юни времето за реализиране на сделка отнема средно 66 дни за градовете София, Варна и Бургас, при 120 дни през 2013 г. Това показва, че първото полугодие е било най-подходящото време за покупка на жилище, пипе „Монитор“.

По данни на брокерите от компанията през първите шест месеца на 2014 г. в градовете Варна и Бургас има 35% по-малко сделки с недвижими имоти, сключени с руски граждани, в сравнение със същия период на миналата година.

„Причините за подобно развитие са комплексни. Но най-важната от тях е геополитическата криза в региона Украйна-Русия. Тя неизбежно дава отражение върху интереса към покупка на втори дом“, смята Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА България“.

Въпреки това продължава ръстът на броя на продажбите, като агенцията отчита за първото полугодие увеличаване на сделките с жилища с 64% спрямо същия период на 2013 г. Повишен е интересът към покупка на жилища в София през месец юни.

На европейско ниво е налице слабо възстановяване на пазара на недвижими имоти през 2014 г. Положително влияние оказват и все още запазващите се ниски цени на ипотечни кредити. Очакванията до края на годината са цените на жилищата в големите столици на Европа да се запазят по-устойчиви, отколкото в по-малките градове.

За първото полугодие средната годишна доходност от даване на жилище под наем е 6,12%, като в сравнение с първите 6 месеца на 2013 г. e отчетен спад от 0,22 на сто, сочи статистиката на агенция „Форос”.

Според брокери доходността от жилище в курортен комплекс не надвишава 1-2 на сто. За това и засега те се купуват главно за ползване, а не за инвестиция и даване под наем.

Прочетено: 1177