Производствените цени продължават да падат и през юни. НСИ отчита намаление с 0.1% на месечна и с 0.7% на годишна база на общият индекс на цените на производител. Данните показват, че българският бизнес е под ценови натиск, който обаче идва основно отвън.

Само за българския пазар производствените цени остават без промяна през юни и се понижават с 0.5% в сравнение със същия месец на 2013 г.

Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение с 0.2% на месечна база.

Цените намаляват на годишна база в добивната промишленост - с 6.0%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.2%, докато в преработващата промишленост е регистрирано увеличение с 0.3%.

Данните предопределят слаби инфлационни очаквания в България, което от своя страна спира ръста на инвестициите в българската икономика. Дефлацията на производствените цени забавя растежа от края на 2012 г. насам.

Всъщност преодоляването на производствената инфлация ще е първият сигнал за икономическото възстановяване на страната, чиито брутен вътрешен продукт намалява в номинално изражение през първата половина на тази година.

Прочетено: 1026