Договореното до момента средно увеличение на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2015 г. е 4.2%.

Споразумения между работодатели и синдикати са постигнати за 39 от общо 85 икономически дейности, съгласно Националния класификатор на икономическите дейности (НКИД). Най-голямо е увеличението в секторите "Производство на електрически съоръжения (12.6%), "Производство на изделия от други неметални минерални суровини" (12.5%) и "Въздушен транспорт" (12%), "Производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти" (11.3%). Над 5% е увеличението на МОД в металургията, дървообработващата и мебелната индустрия, птицепроизводството и търговията. В Строителството, енергетиката, хранително-вкусовата и пивоварната индустрия договорените увеличения са под 1%.

Общият брой на осигурените лица в икономическите дейности със сключени споразумения е 987 947 души, т.е. малко над половината от заетите в икономиката.

Заключителното заседание на работната група за определяне на МОД-2015 г. ще се проведе на 27 август, сряда, от 14.30 часа, в МТСП.

Какво ще е средното увеличение на МОД за 2015 г. за всички икономически дейности ще стане ясно, след като министърът на труда и социалната политика обяви решението си какво административно увеличение на МОД ще наложи за дейностите без сключени споразумения. МТСП предвижда три възможни варианта за секторите без споразумения:

  1. Да бъде запазено нивото на МОД от предходната година. При този вариант средният ръст на МОД за всички дейности ще бъде 4.1%, което се равнява на допълнителни приходи за осигурителната система в размер на 36 млн. лв.
  2. Да бъде наложено административно увеличение, равно на средното увеличение на МОД за дейностите със споразумения. При този вариант средно МОД ще нарасне с 5.5% и ще донесе допълнителни 49 млн. лв. приходи в осигурителната система.
  3. Да бъде наложено административно увеличение, равно на прогнозната инфлация за 2014 г. (2.4%). При този вариант средният ръст на МОД за 2015 г. ще бъде 5.5%, а допълнителните приходи за осигурителната система ще са в размер на 43.4 млн. лв.

 

Позицията на БСК можете да видите ТУК

Прочетено: 2736