Делегация на Европейската комисия е на тридневна визита в София по покана на финансовия министър Румен Порожанов, научи “24 часа”.

Гостите помолили срещите им да останат конфиденциални. Тук са директорите на дирекции “Пазари”, “Конкурентоспособност” и “Регионално развитие”, съобщиха запознати. Идеята на Порожанов била, вместо да си пишат писма, делегацията да се запознае на място с проблемите.

Обсъждани са затрудненията на страната ни заради спрените пари по “Околна среда” и наскоро размразените по “Регионално развитие”.

Представителите на комисията обяснили мотивите за временно спиране на парите и какво очакват, за да бъдат възобновени плащанията.

Вчера от финансите са направили с представителите на Брюксел преглед на макрорамката на бюджета, обсъдили са евентуална корекция на ръста и актуализация на бюджета, плащанията ни по дълга и други макроикономически показатели. В делегацията са и представители на Европейката централна банка на експертно ниво, казаха източниците.

По информация на "Капитал Daily" с тях в БНБ е обсъждан въпросът за ускорено плащане на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка.

Обсъждани са евентуални държавни схеми за подпомагане на вложителите и какви средства има във Фонда за гарантиране на влоговете.

От ръководството на централната банка са посочили, че не е възможно според българското законодателство, депозитите да бъдат изплатени в момента. То изисква първо отнемане на лиценз на банка и след това преминаване към плащане на депозантите от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Днес представителите на ЕК имат срещи в екоминистерството и в МРРБ.

 

Прочетено: 1158