Европейската комисия ще издаде четири нови регламента за подкрепа на пазара на млечни продукти във връзка с руската забрана за внос.

Цените на европейския пазар на мляко и млечни продукти показват, че руската забрана сериозно е засегнала този сектор и той се нуждае от време и помощ, за да се адаптира. За целта Еврокомисията реши да предложи четири нови регламента за подкрепа.

Първите два се отнасят до частното складиране на масло и обезмаслено мляко на прах. Подпомагането е близо 19 евро на тон за масло за постоянни разходи за съхранение на склад и 28 евроцента на тон за всеки ден от складирането. За млякото на прах подпомагането е съответно в размер на 8,86 евро и 16 евроцента на тон.

Другите два проекта са за удължаване на срока на публичната интервенция за масло и мляко на прах до 31-ви декември и за частно складиране на определени видове сирена.

Българските производители на саламурени сирена и кашкавал ще могат да се възползват от помощта за частно складиране по последния регламент, а подробности за начина, по който могат да кандидатсват, ще намерят на страницата на Фонд "Земеделие".

Прочетено: 727