Представители на страни от ЕС се срещат на 18-19 септември в Хелзинки, за да разгледат прилагането на гаранцията за младежта във Финландия — страна пионер в разработването на тази схема. Срещата е част от програмата за взаимно обучение на Европейската комисия и ще даде възможност на 13 страни (Австрия, Белгия, Дания, Естония, Франция, Германия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Полша и Швеция) да се запознаят с финландския опит, за да прилагат гаранцията за младежта на практика.

Комисарят по трудовата заетост, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор коментира: „Сега, когато страните членки работят за превръщането на гаранцията за младежта в реалност, е по-важно от всякога те да използват всяка възможност за обмен на добри практики и да се учат една от друга. Финландия е пример в това отношение и други правителства могат да открият полезни за своите страни елементи на финландската схема. Тази партньорска оценкае пример за тесните контакти, които Комисията поддържа със страните членки, за да се ускори прилагането на гаранцията за младежта“.

Редом с другите условия за успеха на гаранцията за младежта участниците ще обсъдят как да се изграждат партньорства и да се поддържа сътрудничество между различните заинтересовани страни на местно равнище, по-специално училища, публични служби по заетостта, компании и местни органи. Участниците ще обсъдят също начини за насърчаване на чиракуването и за измерване на напредъка по отношение на целите на гаранцията за младежта.

Комисията оказва постоянна широка подкрепа на страните членки при прилагането на гаранцията за младежта. На 9 септември координаторите на 18 пилотни проекта в рамките на гаранцията за младежта се срещнаха в Брюксел, за да обсъдят постигнатото и да обменят практически опит от изпълнението на националните схеми за гаранция за младежта.

Контекст

По линия на гаранцията за младежта страните от ЕС трябва да гарантират, че в срок от четири месеца, след като напуснат училище или изгубят работата си, младите хора под 25 години могат да намерят подходящо за тяхното образование, умения и опит работно място или да придобият образование, умения и опит, необходими за намиране на работа в бъдеще, чрез чиракуване, стаж или продължаващо образование.

Гаранцията за младежта е едновременно структурна реформа за значително подобряване на прехода от училище към работа и мярка за непосредствено подпомагане на заетостта на младите хора.

Тя се основава на успешния опит в Австрия и Финландия, който показва, че инвестициите в прехода на младите хора от училище към работа се изплащат. Гаранцията за младежта във Финландия е довела до намаляване на безработицата сред младите хора, като 83,5 % от обхванатите от нея са получили работа или възможност за стаж, чиракуване или по-нататъшно образование в рамките на 3 месеца след регистрация.

Финландската гаранция за младежта обхваща всички млади хора под 25 години, както и тези на възраст между 25 и 29 години, които са завършили висше образование през последните месеци. Обновената гаранция за младежта стартира на 1 януари 2013 г.

Всички 28 държави от ЕС представиха планове за прилагане на гаранцията за младежта и са в процес на създаване на съответните схеми (подробности са достъпни тук).

Прочетено: 2119