Историята на пазара предполага дългосрочен оптимизъм, но в краткосрочен план трябва повишено внимание.

Сам Стовал от S&P Capital IQ е проучил движенията на пазара след решения за повишения на лихвите на Фед от края на Втората световна война насам, пише MarketWatch.

При 13 от 16-те повишения се наблюдава рязка низходяща корекция или мечи пазар през следващите 6 месеца, преди фондовите индекси да тръгнат отново нагоре.

Стовал отчита 6 консолидации със спад от между 5 и 10 на сто, четири корекции с понижения между 10 и 20 на сто и три мечи пазара със срив над 20%, които започват 6 месеца преди Фед да започне затягането на паричната си политика.

Широкият фондов индекс S&P 500 е губел средно 16% от стойността си при всеки от тези спадове, но по-голямата част от загубите обикновено се е случвала преди вдигането на лихвите.

На тази база Стовал прогнозира, че в следващата 1 година S&P 500 ще достигне 2 200 пункта, независимо от очакваната низходяща корекция. Според него най-добре ще се представят технологичния и добивния сектори, както и енергетиката, защото при тях инфлационният цикъл е по дълъг, което ги прави по-стабилни при повишаване на лихвените нива.

 

Прочетено: 959