Европейската комисия включи "Българско розово масло" в списъка със защитени географски обозначения. Това съобщиха от централата на ЕК, предаде БТА.

В становището се отбелязва, че българското розово масло, което се използва от парфюмерийната индустрия по света, се добива само в географския район Розовата долина. Качеството на българското розово масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били набрани. За получаването на 1 килограм масло са необходими около 3500 кг розов цвят, става ясно от съобщението.

Беритбата пък се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия, като например да се прави само преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче и да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.

Като особени и отличителни характеристики на българското розово масло са посочени богатия и траен мирис, бледия жълто-зелен цвят и равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди.

Списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия, уточнява комисията. Българският принос в него са традиционните наши продукти „Горнооряховски суджук“ роле "Трапезица", филе "Елена" и "Луканка Панагюрска".

Прочетено: 1901