Това е основният извод на участниците в кръглата маса на тема „Етичните измерения на пазара на професионални услуги”, проведена от Българската асоциация на управленските консултантски организации (БАУКО), в която взе участие Иван Костов, административен директор в Българската стопанска камара.

Дискусията беше открита от председателя на БАУКО Гергана Мантаркова, която акцентира върху влиянието на множество фактори, които промениха пазарната среда през последните години, налагайки нов тип взаимоотношения между участниците. Неминуемо това ни подтиква да преоценим своите етични ценности и приоритети. Тя  посочи и още един стимул да помислим в тази насока, като цитира представено на Икономическия форум в Давос тази година проучване на Еделман, наречено Барометър на доверието. Според него, в световен мащаб доверието в неправителствените организации (64%) и бизнеса (58%) остава относително стабилно, докато това в държавните институции намалява (44%). Ето защо инициативата за промяна в средата може и трябва да дойде от професионалните организации и бизнеса.

Иван Костов отбеляза, че Българската стопанска камара също поставя на преден план въпросите за етиката пред своите членове. Той счита, че темата за етиката не бива да бъде подценявана, защото, ако тя липсва, и най-добрият закон се оказва безсилен да реши бъдещите проблеми. Според г-н Костов, стъпка в правилната посока ще бъде приемането на Закон за браншовите организации, защото моралът и етиката се зараждат в професионалните общности. Г-н Костов наблегна на необходимостта от засилване на сътрудничеството между всички професионални организации в тази насока.

По време на дискусията бяха направени редица конкретни предложения в областта на законодателството, образованието, усвояването на еврофондовете и други. Участниците се обединиха около разбирането, че браншовите организации и бизнеса могат да играят водеща роля в налагането на етично поведение на пазара.

Прочетено: 1459