Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за очаквания ръст на Брутрия вътрешен продукт (БВП) на България през 2015 г. Според новия доклад на институцията показателят ще нарасне до 2% през идната година, което е с 0,5% по-малко от посочения размер на БВП в предишния доклад от април.

Заедно с това от Фонда очакват икономиката на страната ни да нарасне до 1,4% до края на 2014 г. Според предишната прогноза от пролетта увеличението трябваше да е по-голямо – в размер на 1,6%.

В своя доклад МВФ нарежда България сред т.нар. развиващи се пазарни икономики в Европа. Към този списък влизат още Турция, Полша, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска и Литва.

От тези държави се очаква най-голям ръст на БВП да имат Полша и Литва. И за двете прогнозираният размер е в рамките на 3,3%. След тях се нареждат Турция (с 3%), Румъния (с 2,5 на сто) и Полша (с 2,3 на сто).

Според данните на МВФ до края на 2014 г. в България ще е на лице дефлация на потребителските цени от 1,2%. В доклада от пролетта се посочваше, че тя ще е в размер на 0,4%. През следващата 2015 г. се очаква тенденцията да се обърне в инфлация в рамките на 0,7 на сто, което е с 0,2 на сто по-малко от прогнозираната по-рано стойност.

От фонда отчитат дефицит по текущата сметка на страната ни в размер на 0,2% до края на годината. Очакванията се той да нарасне до 2,3% през 2015 г., което е с 0,2% повече от изчислената през април стойност.

По отношение на безработицата у нас от МФВ очакват тя да намалее до 12,5% до края на настоящата година. Прогнозата за идните дванадесет месеца се запазва същата от предишния доклад на МВФ – очаква се свиване на показателя до 11,9%.

 

Прочетено: 1300