Финансовите министри на 28-те страни от Европейския съюз се договориха с Люксембург за въвеждане на автоматичен обмен на банкови данни.

Това съобщи ресорният еврокомисар Алгирдас Шемета. "Банковата тайна е мъртва. Автоматичният обмен на информация ще се прилага в най-широк вид", каза той.

Така, от 2017 г. почти всички страни-членки ще минат на автоматичен обмен на банкова информация. Това означава, че когато жител на една държава от ЕС открива сметка в банка на друга страна от съюза, данъчните властите на държавата, чийто гражданин е той, ще бъдат уведомявани автоматично. Ще се обменя информация и за натрупаните лихви по банкови влогове.

Люксембург се съгласи да сложи край на правилата за банкова тайна от 2017 г., след десетилетие на натиск от страна на Германия и САЩ.

Банките на града-държава държат депозити на стойност десетократно по-висока от брутния вътрешен продукт на страната. Но след 2 години гражданите на ЕС вече няма да могат рутинно да крият парите си във Великото херцогство.

Десетилетията на спазване на политиката на банкова тайна в Люксембург помогнаха на страната да се утвърди като един от най-големите финансови центрове в Европа, което направи нейните граждани най-богатите по доход на глава от населението в общността.

Решението на Люксембург оставя Австрия като единствената страна в Европейския съюз с правила, които позволяват откриване на сметки от чужди граждани, без данъчните служби в техните държави да бъдат уведомявани.

На срещата на финансовите министри на ЕС, Австрия заяви, че не може да се съгласи да премахне своите правила от 2017 г., но може да го направи през 2018 г.

 

Прочетено: 1552