Всяка втора фирма в строителния сектор има просрочено задължение към друга. Близо 70% от сделките се плащат със закъснение, има сериозно увеличение и в срока на разплащанията. Това са последните данни от наблюденията на Камарата на строителите в България (КСБ) за деветмесечието, изнесени вчера.

Браншът е разочарован от празните обещания на политиците и от лошото управление на еврофондовете. Заради корупция и бюрокрация в обществените поръчки две от европрограмите - "Околна среда" и "Регионално развитие", са блокирани. По оперативни програми се изпълняват дейности за 1.429 млрд., а от бюджета - за 900 млн. лева.

"През август неплатените пари към строителите бяха 1 млрд. евро. После бюджетът преведе по екологични и регионални проекти съответно 244 млн. и 70 млн. лв., но въпреки тази глътка въздух за последните два месеца, през които фирмите работят, отново са натрупани към 1 млрд. лева задължения към бранша", обясни изпълнителният директор на камарата инж. Иван Бойков. Вицепремиерът Екатерина Захариева обяви вчера, че се надява до края на месеца да бъдат възстановени плащанията по двете програми.

90% от строителите отчитат сериозно намаление на оборотите, а над 15% от малките фирми са замразили дейността си. В момента в професионалния регистър има 4202 предприятия. Новите попълнения са малко, а през 2013 г. са отписани близо 500. Много от тях пак работят, но вече в сивия сектор.

Камарата вчера лансира авангардно решение на проблема с отчужденията, които блокират пътни проекти и създават риск от загуба на средства. "Ще предложим процедурите с отчужденията да преминат от държавата към изпълнителя. Строителят най-добре познава ситуацията на трасето и може да отчуждава последователно с напредването на строежа", каза инж. Светослав Глосов, председател на КСБ. От камарата намекнаха, че и сега строител се заел с отчужденията, за да върви голям обект.

В момента не може да бъде получено строително разрешение например за една магистрала, ако не е приключило отчуждението на терените. По тази причина е блокиран проектът за северната скоростна тангента на София.

Според камарата трябва да има и регистър с цените на вече извършени сделки и отчуждения за всеки район на страната. Друга препоръка е цените на имотите да се определят от административния съд, а не от оценители на възложителя, които обичайно се обжалват и тогава отиват на съд.


ПАЗАР

Строителният пазар е разпределен равномерно - 83% от обществените поръчки се изпълняват от малки и средни фирми, останалите 17% са в дейностите на гигантите. На голям обект подизпълнителите достигат до 50, дори 70 фирми, сред които и доставчици. При оборотите обаче данните сочат, че при сключени 18 474 договора за 9 месеца на стойност над 2.3 млрд. лева големите държат над 31%.

Прочетено: 1204