Два месеца остават до края на срока, в който трябва да е приключило обучението по мярка "Агроекологични плащания". Около 1100 кандидати, поели ангажимент по нея през 2013 г., трябва да представят документи за получена квалификация във фонд "Земеделие", съобщиха вчера от ведомството. Ако не се докаже наличието на опит или допълнително обучение, фондът може да прекрати ангажиментите и да се наложи фермерите да връщат 100% от получените до момента субсидии.

Обучението трябва да е приключило до 31 декември 2014 година. Срокът се отнася и за производители, прекратили ангажиментите си по мярката в предходни години и одобрени отново през 2013 г., с изключение на тези, които вече са доказали опит. Стопаните, които са преминали обучение и имат документ, трябва да го представят в областните дирекции на фонда, в които са кандидатствали. Документите се подават със заявленията за плащане най-късно до третата година от ангажимента - тоест до 2015 г.

Земеделските производители могат да предоставят диплома за издържан изпит по агроекология или удостоверение за преминат курс, обучение или информационни занятия, издадени от обучаваща институция. Опитът се доказва и с уведомително писмо за извършени плащания по схемата "Развитие на селскостопански дейности, целящи опазването на околната среда" по програма САПАРД.

Фермерите, които прилагат подмярка "Биологично земеделие", могат да докажат опит и със сертификат или писмено доказателство за съответствие с правилата за биологично производство на своите растителни или пчелни продукти. Сертификатът трябва да бъде издаден от контролиращо лице, одобрено от министъра на земеделието и храните. Плащанията са на база на одобрената площ, върху която се извършват агроекологични дейности. Техният размер е от 30 до 729 евро на хектар (10 декара).

Прочетено: 1447