Почти 5000 евро е средното финансово богатство на българина, което включва спестяванията на домакинствата в банкови депозити, пари в брой, пенсионни, взаимни и застрахователни дружества, както и преките инвестиции в акции. Банковите влогове продължават да бъдат най-предпочитаната форма на спестяване сред българите и достигат 67% от финансовото богатство на българите.

Според последни данни, финансовото благосъстояние на населението надминава 25 млрд. евро, но остава далеч под равнищата в по-развитите европейски държави, въпреки че тази година се очаква да нарасне до 27 млрд. евро.  Колкото и малко в сравнение с други държави, финансовите активи на домакинствата са все пак два пъти по-големи от публичния дълг на държавата, която така или иначе си остава най-бедната в евросъюза. Но тенденцията е положителна и тя се потвърждава от данните за последните 10 години, през които финансовото богатство на българите е нараснало 4 пъти в резултат на все по-големите им спестявания.

Експертите смятат, че страните от Централна и Източна Европа бавно, но сигурно догонват показателите, регистрирани в западната и по-развита част на континента. Още повече, че те са и три пъти по-малко задлъжнели от западноевропейците.

В какво по-конкретно се състои финансовото богатство на средния българин, който притежава активи на стойност 4876 евро, докато един люксембургски гражданин разполага средно с 432 200 евро или близо 100 пъти повече? 82% от парите си българите държат на банков влог, в някой сейф или направо под дюшека. 16% са насочени към взаимни и пенсионни фондове, както и в застрахователни продукти.

Едва 2% са инвестирани в ценни книжа. Това е обяснимо като се имат предвид все пак доста ограничените финансови ресурси на домакинствата, които не им позволяват по-значителни инвестиции. Анализаторите отбелязват обаче и постепенното повишаване на интереса и към по-сложни финансови продукти, което е сигнал както за нарастването на доверието, така и за ориентирането към инвестиции с по-дългосрочна перспектива.

На обратната страна на финансовото благополучие са финансовите задължения на българите. В края на 2013 г.  те са били 10,39 млрд. евро, с превес на потребителските кредити над ипотечните. Очаква се през тази година дълговете да са на обща стойност от 10,38 млрд. евро.

Българинът може и да не притежава кои знае какви финансови активи на фона на останалите граждани на ЕС, но за сметка на това повечето български домакинства притежават един или повече апартаменти, къща или вила в провинцията, селскостопански земи или гори. Българите са едни от най-големите собственици на недвижими имоти в Европа и наемателите на жилища са малцинство.

Според експертите, тези недвижими собствености на българите в действителност представляват по-голямата част от тяхното материално благосъстояние - надхвърлят по стойност 71% от всичко притежавано от домакинствата. След спукването на балона на пазара на недвижими имоти през 2008 г., стойността им чувствително спадна, съответно и богатството на гражданите. Забелязват се вече обаче известни признаци на съживяване, които ще доведат до ръст на цените и на стойността на притежаваните имоти. А това ще има благоприятен ефект върху общото материално благосъстояние на населението и само ще потвърди прогнозите на експертите, че се очаква ръст на финансовите и материалните активи и плавно догонване на достигнатите в по-развитите части на Европа равнища на тези показатели.

Прочетено: 1996