"Настояваме за предприемане на незабавни действия за гарантиране на обществената сигурност, включително приемане на времева рамка за влизане в шенгенското пространство, осигуряване на реална независимост на правораздавателната система, укрепване на общественото доверие в нея, разширяване на достъпа до правосъдие и създаване на система за ефективен контрол на правоприлагането.

Очакваме ясни цели, ангажименти и конкретни резултати в посока спазване на реда и законността, гарантиране свободата на предприемачеството и полагането на достоен труд, прозрачност и ефективност при разходването на публичните средства.

Преди нещо да се раздаде, то трябва да бъде произведено! Преди да разпределяте обществен ресурс, трябва да създадете условия за производството на този ресурс, да ограничите корупцията и административния натиск върху бизнеса, да осигурите достатъчно здрави, можещи и знаещи хора за икономиката. Защото хората са най-ценният национален капитал!"

Това се казва в Обръщение към 43-то Народно събрание от името на шестте национално представителни работодателски и синдикални организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КНСБ и КТ "Подкрепа".

Работодатели и синдикати настояват народните представители да изберат стабилно правителство с възможности за провеждане на устойчива политика, което, в краткосрочен план, да подготви актуализация на Държавния бюджет за 2014 г., да гарантира стабилността на банковата система без разходване на публични средства, да запази съществуващия режим за пенсиониране на индустриалните категориййни работници до намиране на трайно решение и да предприеме превантивни мерки за гарантиране на енергийната сигурност и стабилност в страната, особено в контекста на взаимоотношенията "ЕС-Русия-Украйна".

От народните представители се очаква да приемат обща законодателна рамка, срокове и инструменти в подкрепа на основните реформи, необходими за постигането на ключовите за обществото приоритети, вкл.: 

  • Финансова стабилност и изграждане на система за контрол на публичните разходи;
  • устойчива бизнес среда и икономическо развитие;
  • стабилен пазар на труда, реформа в образователната система и постигане на обрат в разрешаването на демографските и културно-етническите проблеми;
  • Реформиране и стабилизиране на системите за социална сигурност - здравеопазване, обществено осигуряване и социално подпомагане, при отчитане на осигурителния принос на лицата, принципите на справедливост и ефективно управление на финансовите ресурси;
  • Повишаване ролята на тристранното сътрудничество

Прочетено: 1790