България се е насочила към производството на мед, цинк и олово за сметка на стоманата. В момента цветната металургия дава 80% от производството в сектора, сочат данни на Българската асоциация на металургичната промишленост (БАМИ).

В резултат на големите инвестиции в бранша, страната ни произвежда все повече мед, цинк и олово. Само през 2013 г. в индустрията с цветни метали са вложени 200 млн. лв. в нови мощности и технологии. България държи 13,8% от производството на анодна мед в ЕС, 5,2% от олово и 3,7 %от цинка.

"Хубавото е, че това са скъпи метали и търсенето им расте в световен мащаб", коментира изпълнителният директор на БАМИ Политими Паунова, цитирана от "Преса". По думите й тон Лондонска метална борса струва 7-8 хил. долара, докато тон арматурно желязо е около 200 долара.

Производството на стомана до 1989 г. бе 3 млн. на година, а от 2001 г. падна на 2 млн. тона. След спирането на работа в "Кремиковци", продукцията на стомана е спаднала до 500 хил. тона.

Въпреки трудната икономическа обстановка българската металургична индустрия има съществен дял в общата продукция и износ. За 2013 г. секторът е произвел продукция за около 7 млрд. лв., която формира около 15% от износа, а производителността на труда е 3 пъти по-висока от средната за страната.

"Предприятията ни работят предимно с вносни концентрати и въпреки това успяват да са конкурентни", отбеляза Паунова.

Прочетено: 1072