Застрахователната компания "Лев инс" поиска да купи банка "Виктория", дъщерна на Корпоративна търговска банка (КТБ). "Виктория" е 100% собственост на КТБ, чийто лиценз бе отнет в края на миналата седмица. Отнемането на лиценза на КТБ обаче не важи за дъщерната й банка. От ръководството на застрахователната компания "Лев инс", цитирано от БНТ, потвърдиха, че са депозирали офертата си в БНБ. Според информацията кандидат-купувачът е готов да инвестира заедно с водеща международна банка. Официално потвърждение за конкретна оферта обаче нямаше до редакционното приключване на броя вчера.

Бъдещето на Търговска банка "Виктория" ще бъде решено до 22 ноември, съобщиха от БНБ в петък. Тя бе придобита от КТБ под името "Креди Агрикол България" в началото на май с разрешение на банковия надзор. След сделката и официалното й одобрение от БНБ, "Креди Агрикол България" бе ребрандирана като "Виктория" и обяви, че ще предлага широка гама от продукти и услуги на своите клиенти. Те трябваше да бъдат насочени към малкия и средния бизнес и търговията на дребно. Тогава като член на надзорния съвет на банката бе назначена и дъщерята на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев - Радосвета Василева. 

"Виктория" бе поставена под специален надзор на 22 юни - два дни след като под надзор бе поставена КТБ. Тогава от БНБ обявиха, че банката е жизнеспособна, но мярката спрямо нея се взема, защото вече е част от групата КТБ. 

Банката би трябвало да бъде продадена като действащо предприятие, коментира появилия се инвестиционнен интерес към "Виктория" новият финансов министър Владислав Горанов. "Другият сценарий за нея е да продаде активите си с кредитния портфейл, който се различава значително от този на КТБ. След което да отвори, да върне привлечения ресурс, ако вложителите искат да го изтеглят, и да продължи да действа като собственост на КТБ. Може да върви доброволна ликвидация или, както в случая се предлага, да бъде закупена и да продължи да работи като банка", каза Горанов пред Радио К2.

Решението за това дали да бъде продавана "Виктория" като действащо предприятие, или да мине към доброволна ликвидация е на БНБ, припомни още финансовият министър. "На всички ни се иска максимално бързо справедливостта и всички лоши практики в КТБ да излязат на бял свят и да се докаже има ли такива или не. Но за мен първостепенната роля като министър на финансите е да гарантирам, че обезпечените влогове ще стигнат до своите собственици, и то максимално бързо", допълни Владислав Горанов.

Според него банковата криза е отминала "дотолкова, доколкото проблемът в КТБ вече е зад нас и занапред ще бъде решаван в рамките на действащия закон". Наблюденията на министъра върху банковия сектор от позицията на експерт, който допреди дни беше в Общинска банка, са, че случаят с КТБ е изолиран: "Няма абсолютно никаква причина за недоверие в банковата ни система и ще видите как скоро пазарът ще го оцени като доходност", отбеляза финансовият министър.

Прочетено: 1171