Инвестиционната бизнес анкета[1] на НСИ, проведена сред промишлените предприятия през октомври 2014 г., показва, че предприемачите очакват направените през настоящата година инвестиции да бъдат с 10.4% по-малко в сравнение с 2013 година.

Според основните производствени групировки най-голям относителен дял в планираните за 2014 г. инвестиции формират енергетичните и свързаните с водата отрасли (41.7%), следвани от отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (31.1%), и отраслите, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки (16.2%) (фиг. 1 от приложението).

По данни от бизнес анкетата прогнозите за 2015 г. са за намаление на обема на инвестициите в промишлеността с 28.2% спрямо 2014 г., а около 38% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година. В структурата по основни производствени групировки енергетичните и свързаните с водата отрасли отново са с най-голям относителен дял - 42.0%, а след тях са отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление, и тези, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки - съответно с 29.5 и 16.1% (фиг. 2 от приложението).  

По направление на инвестициите с най-голям дял през 2015 г. се очаква да бъдат тези за увеличаване на производствения капацитет - 31.3% от общия стойностен обем на инвестициите в промишлеността. На второ място са инвестициите, предвидени за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - с 29.8%, следвани от инвестициите за заместване на износеното оборудване - с 25.8%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - с 13.1%.

Резултатите от анкетата относно факторите, които въздействат върху решенията за инвестиции, показват, че за следващата 2015 г. мениджърите преобладаващо оценяват като „стимулиращо” или „много стимулиращо” влиянието, което ще оказват факторите „търсене на продукцията”[2], „финансови ресурси или очаквани печалби”[3] и „технически фактори”[4]. При групата „други фактори”[5] 23.4% от предприятията посочват влиянието им като „стимулиращо”, 38.7% от тях се въздържат от оценка, а 22.7% от анкетираните отговарят, че не оказват въздействие (фиг. 3 от приложението).


   [1] От май 2002 г. всички бизнес наблюдения се финансират съвместно от НСИ и Европейската комисия съгласно подписани споразумения между двете институции. НСИ се ангажира да провежда наблюденията съгласно хармонизираната програма на Европейския съюз. Всяко съобщение или публикация на НСИ е с автор НСИ и Комисията не носи отговорност за ползата, която може да бъде извлечена от информацията, съдържаща се в тях.

   [2] Има се предвид степента на използване на оборудването и перспективите за продажби.

   [3] Има се предвид достъпът до ресурси за инвестиции (и тяхната стойност), възможностите за възвръщането им, както и липсата на възможност за предприятието да използва своите ресурси по-рентабилно (особено чрез чисто финансови операции).

   [4] Имат се предвид технологическите разработки, достъпът до работна сила и нейното положение спрямо новите технологии, както и техническите условия, създадени от обществените институции, при които се дава разрешение за инвестиции.

   [5] В тази група фактори се има предвид политиката на обществените институции особено по отношение на данъчното облагане и условията за износ на продукция и други.

 

Прочетено: 1327