Процедурата за приватизация на дружеството за товарни превози на холдинг БДЖ вероятно ще бъде рестартирана, а пътническите превози ще отидат в структурата на Национална компания "Железопътна инфраструктура", за да може държавният превозвач да подобри финансовите си показатели и да ползва евросредства за подновяване на локомотиви и вагони заедно с ремонта на релсовия път. Това съобщи пред БНТ транспортният министър Ивайло Московски.

Подновяването на намеренията за приватизация на "БДЖ - Товарни превози" не е изненада. По време на предишното управление на ГЕРБ на два пъти беше направен опит да се продаде товарното поделението. Едновременно с това за изпълнителен директор на БДЖ преди дни беше назначен Владимир Владимиров, който пак по времето на ГЕРБ се занимаваше основно с плана за преструктуриране на компанията, където на приватизацията беше отделена важна роля. Идеята за сливането на пътническите превози с инфраструктурата обаче може да наруши принципите на конкуренцията, налагащи разделянето на управлението на мрежата от превозната дейност, тъй като дори при транспорта на пътници теоретично може да има и други компании. Експерт от сектора обаче обясни, че в Европа се върви към връщане на общия модел, като той съществува в Германия, Австрия и Франция.

За да започне продажба, Агенцията за приватизация трябва да направи нова оценка, което традиционно отнема месеци. Така че шансът товарните превози да са частни догодина са минимални.

Трети опит за продажба 

Вторият опит за продажба на "БДЖ - Товарни превози" беше прекратен след идването на правителството на БСП и ДПС, с официалния мотив, че има запор върху дялове на дружеството в процедура по приватизация. Тогавашният транспортен министър Данаил Папазов пък официално заяви, че приватизацията нямало да реши всички дългови проблеми на компанията, като имало и варианти тя да излезе на печалба. Неизненадващо тази задача не е изпълнена, като за деветмесечието на тази година товарното поделение е на загуба от близо 10 млн. лв.

Също толкова безуспешно вървеше и приватизацията на "БДЖ - Товарни превози" при предишното управление на ГЕРБ. Първата процедура от лятото на 2012 г. се провали тъй като имаше само един кандидат, компания, регистрирана специално за целта в Кипър. Втората процедура пък беше удължавана на няколко пъти. А несигурност за купувачите създаваше запорът на облигационерите върху дяловете на "БДЖ - Товарни превози" заради неизплатени и отдавна просрочени свои вземания от холдинга.

Кой имаше интерес


При втората процедура кандидатите, закупили документация, бяха четирима, а българското и чуждото присъствие беше 50 на 50. От местна страна кандидатите бяха фирми, близки до Първа инвестиционна банка и до собственика на Български морски флот Кирил Домусчиев. По време на управлението на ГЕРБ Домусчиев през БМФ спечели концесия върху двата терминала за насипни товари на порт Бургас, а впоследствие и този за контейнери отново в Бургас. БМФ е и морски оператор на жп фериботната линия от пристанище Варна до Украйна и Грузия. ПИБ пък тогава кандидатства през "Болкан файненшъл сървисис", на което е 100% собственик. Една от причините за интереса, която се спрягаше към онзи момент, беше, че Ивайло Мутафчиев, един от собствениците на ПИБ, е кум на Христо Ковачки, а свързаните с него мини и ТЕЦ-ве са зависими от държавния превозвач. 

Чуждите участници бяха румънската Grup Feroviar Roman и австрийската Donau Finanz. Румънската компания беше и единствената със сериозен опит в жп превозите, развивайки бизнес в шест държави в Югоизточна Европа, като в България през дружеството си "Българска железопътна компания" се явява един от най-големите конкуренти на БДЖ. Австрийският кандидат пък беше непознат за българската публика. Компанията е собственост на австрийската фамилия Краус. През 70-те години под ръководството на сегашния собственик Михаел Краус дружеството специализира в санирането и финансовото оздравяване на предприятия и бизнеси.

 

Прочетено: 986