Европейската комисия одобри нотифицираната индивидуална държавна помощ в полза на „Първа инвестиционна банка“ АД. Комисията установи, че ликвидната подкрепа от България за ПИБ отговаря на правилата за държавна помощ на ЕС и че мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система. От комисията посочват, че с плана за преструктуриране на банката ще се гарантира жизнеспособността й в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано  конкуренцията на вътрешния пазар.

Припомняме, че България отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от Комисията в същия ден - на 29.06.2014 година. Поради ограничения, свързани с лимита на новопоет дълг съгласно Закона за държавния бюджет за 2014 г., този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 година. В следствие на това МФ нотифицира пред Европейската комисия нова държавна помощ за преструктуриране в полза на „Първа инвестиционна банка“АД. Планът за преструктуриране предвижда удължаване на срока на държавния депозит в размер на 900 млн. лв. да бъде с максимален срок до 18 месеца (до 28 май 2016 г.).

Правният способ за предоставянето на държавната помощ ще бъде сключването на Договор за срочен депозит преди 28.11.2014 г. между МФ и ПИБ, след като правителството одобри проекта на договор и даде съгласие за неговото сключване на министъра на финансите.

Прессъобщението на ЕК можете да видите ТУК.

Прочетено: 1868