Министерство на финансите представи в края на миналата седмица своя вариант на републикански бюджет за следващата година. Това стана само ден, след като беше ревизиран националният бюджет за текущата година.

Какво предвиждат правителствените финансови експерти? Успокоение, лаконичен е министър Владислав Горанов и добавя „стабилност“. Прекален консерватизъм, краен песимизъм и липса на всякакви реформи, опонират икономически експерти, синдикати и работодатели.

Основните параметри на макрорамката на бюджета дават основания и за двете мнения, всичко зависи от какъв ъгъл ще погледнеш на планираните цифри и показатели.

Показателят, от който в една или друга степен зависят всички останали, е планираният ръст на брутния вътрешен продукт. За догодина той е предвиден да бъде два пъти по-малък от достигнатия тази година. Излиза, че през 2015 г. икономическият ръст ще се свие наполовина и ще бъде на практика символичен и без каквото и да било реално и осезаемо отражение върху условията за живот в страната и върху приходите на държавата.

Това се потвърждава и от трудно забележимото предстоящо увеличение на държавните разходи едва с 50 млн. евро, плахото нарастване с 20 евро на минималната работна заплата и орязването с 10% на средствата за трудови възнаграждения в публичните администрации. Всичко това нямаше как да предизвика овации от страна на синдикатите, които дори заплашиха със стачки. Още повече, че правителствените експерти не очакват никакво особено оживление на пазара на труда и чувствително намаляване на безработицата.

За сметка на почти замразените държавни разходи, публичният дълг ще нарасне с нови над 4 млрд. евро. Но пък бюджетният дефицит ще бъде намален до здравословните и позволени от Брюксел 3% през 2015г. Инфлацията се очаква да е около 1% и да се разделим с обезсърчаващата дефлация.

Подчертаният консерватизъм на правителството намира израз и в планираните реформи, с обещания за които то дойде на власт, но които засега не се знае дали ще имат нужното финансово покритие. Предвидените реформистки политики по отношение бездънната финансова яма каквато са МВР, ДАНС и МО са плахи, промените в болното здравеопазване тепърва ще обсъждат, в пенсионната система плановете за промени са по-дългосрочни, в публичната администрация се режат заплати, в правосъдието дискусиите продължават.Вярно е, че няма още и месец откакто новото правителство е на власт и то не е разполагало с никакво време да изрази в бюджета идеите си за реформи, като е било принудено да работи предимно с подготвените от предшествениците му анализи и прогнози. Вярно е също така, че след почти две години социални вълнения и разрушителна политическа нестабилност и конфронтация обществото се нуждае от успокоение и стабилност.

Също толкова вярно е обаче, че политическите и социалните катаклизми бяха до голяма степен предизвикани именно от липсата на реформи и мерки за усъвършенстване на публичните и обществени системи. Има реална опасност новото отлагане на тези толкова необходими промени, което личи от бюджета за 2015 г., само да задълбочи проблемите. Тази нерешителност на новите управляващи говори също така, че те не се чувстват толкова сигурни, че ще могат да издържат на очаквания и неизбежен при евентуални радикални и непопулярни реформи социален натиск.

Прочетено: 1737