След като в продължение на години изместваха производства си в Азия, някои европейски компании сега следват примера на американските дружества и се завръщат у дома, пише Ройтерс.

Решенията като това на италианския кожен бранд Piquadro или на производителя на акумулатори FIAMM с цел стимулиране на производството у дома обаче не маркират обрата на т.нар. офшорен феномен, който преоформя глобалния бизнес вече две десетилетия.

Компаниите се завръщат у дома заради покачващите се работни заплати в Китай, които изяждат маржовете на печалбите, които някога ги подмамиха в чужбина. Те претеглят все още ниските, но покачващите се, производствени разходи зад граница спрямо трудностите за контрол над произведеното в чужбина, успоредно с разходите и времето за доставка на стоките на западните пазари.

Компаниите, произвеждащи облекла, обувки и електроника повеждат завръщането, отчасти защото те преоткриват отличителния белег на израза „Произведено в Европа“. Но в Испания например потиснатите работни заплати от началото на кризата в еврозоната също примамиха производителите на автомобили.

Проучване на консултантската PricewaterhouseCoopers, проведено миналия месец сред 384 нефинансови компании в еврозоната, разкрива, че близо 60% от тях са възвърнали част от операциите си през последната година спрямо 55%, които са направили противоположното. Италия повежда класацията с 44 компании, докато Ирландия, Германия и Испания също се представят подобаващо.

Редица италиански фирми намалиха или закриха производствените си линии заради спадащо търсене, концентрирайки останалото производство по-близо до целевите пазари.

В Испания синдикатите приеха гъвкави трудови практики и замразяване на заплатите заради високата безработица. Това от своя страна окуражи компании от ранга на Ford Motor Co. и PSA Peugeot Citroen да открият линии за производство и монтаж на автомобили.

Тенденцията се отразява дори на държави, които понасят кризата сравнително добре. Германските малки и средни предприятия, като производителя на потребителски стоки Fackelmann и производителя на резачки Stihl, също върнаха част от производството у дома. Производителят на плюшени мечета от висок клас Steiff през 2008 г. обяви, че закрива производството си в Китай заради проблеми с качеството и дългото време за транспорт на стоките.

Като цяло обаче покачващите се заплати в Азия са основният фактор. По данни на консултантската фирма AlixPartners средната работна заплата в Китай в производството скача с 364% от 2004 до 2014 г., въпреки че повишаването е от по-ниска база в сравнение с Европа.

С най-много се свива разликата в заплатите в производството на китайските и американските работници. Бостънската консултантска група изчислява, че производствените разходи в Китай са само с 4% по-ниски от тези в САЩ при 14% през 2004 г.

Работните заплати в Италия растат умерено през последното десетилетие въпреки периодичните рецесии. Производствените разходи са с 30% по-високи, отколкото тези в Китай, сочат данните на Бостънската консултантска група.

Освен модните брандове, които са се завърнали в Италия, други компании също промениха стратегията си. Производителят на акумулатори FIAMM затвори два от заводите си в Чехия преди пет години и реши да отвори фабрика в град Авецано, Италия, инвестирайки 30 млн. евро.

По думите на главния изпълнителен директор на FIAMM Стефано Долчета текучеството на кадрите в Чехия е било проблем. Производителността е била ниска, а броят на дефектните продукти – голям. В Авецано дори след 20% намаление на работните заплати, договорено със синдикатите, разходите за труд за един час са 19 долара спрямо 5 евро в Чехия. Но по-високото заплащане в Италия е за сметка на високата производителност и по-ниският брой на дефектните продукти.

Прочетено: 987