Новосъздаденият Съвет по финансови корекции ще разглежда само санкции на европроекти, нахвърлящи 500 хил. лв. Становищата на новото звено, което трябва да потуши противоречията между санкционираните общини и управляващите органи на европрограмите, нямат задължителен характер за администрацията. Това става ясно от заповед на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, в която се определят правилата за работата на съвета.

Припомняме, че след блокирането на програма „Околна среда“ през ноември 2013 г. и на програма „Регионално развитие“ тази година заради проблемни обществени поръчки, проведени от общините, започнаха поредица от одити на проектите с последващи финансови корекции. Местната власт обаче се противопоставя на наложените корекции с редица аргументи, един от които – често санкциите са непосилни за ограничения бюджет на общините.

Създаденият с решение на кабинета орган ще координира процеса по определяне на финансови корекции за нарушения при възлагането и изпълнението на обществени поръчки и на договори по проекти, съфинансирани със средства на Европейския съюз. Заседанията му ще са поне веднъж месечно.

Изпълнителите на проекти ще подават искания казусът им да се разгледа от Съвета чрез управляващия орган, наложил финансовата корекция.

Докладчик по казуса ще изготвя становище за 3 работни дни, а ако се наложи привличането на  външен експерт – за 10 работни дни. Председателят на Съвета може да съкрати тези срокове, ако проектът е от национално значение или финансовата корекция застрашава изпълнението му.

Становищата ще се приемат с консенсус, а ако той не може да се постигне - с обикновено мнозинство. Управляващите органи, наложили финансовата корекция, ще участват в обсъждането на казуса, но не в гласуването.

Съветът бе създаден наскоро от служебното правителство като медиатор при спорове между получатели на евросредства и управляващи органи. Екипът на служебния вицепремиер Илияна Цанова изготви и концепция за Закон за управление на евросредствата, но до момента такъв не е приет.

На годишната конференция на Националното сдружение на общините (НСОРБ) в четвъртък местната власт поиска такъв закон. Една от причините е, че сега писмата на управляващите органи за налагането на корекции не могат да се обжалват в съда, тъй като не се считат за административен акт, заявиха кметове.

Екоминистърът Ивелина Василева обеща пред Сдружението държавата да поеме част от санкциите, ако са наложени несправедливо.

Общо финансовите санкции върху проектите с евросредства са в размер на 300 млн. лева. Не е възможно всички корекции да се поемат от държавата, заяви обаче пред кметовете Томислав Дончев, цитиран от БНР. Той им припомни, че има санкционирани грешки, които са отговорност на самия възложител.

Прочетено: 910