Предстои дълга работна седмица, в края на която ще разберем дали страната ни ще изгуби своя инвестиционен рейтинг. На 12 декември пък Търговска банка „Виктория“ трябва да отвори врати. Ето кои са и останалите по-важни събития в следващите шест работни дни:

В понеделник (8 декември) Българската народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 10,5-годишни държавни ценни книжа на стойност 55 млн. лв., който е и последният за годината, съдейки по редовния календар на Министерството на финансите.

Доходността по този вид облигации продължава да се понижава. На търга, проведен през септември, постигнатата средна доходност бе 3,12%. На търга през май доходността бе 3,16%. На аукциона през март тя бе 3,55%, след като през януари средната доходност беше 3,74%.

В първия ден от седмицата Националният статистически институт (НСИ) ще представи данни за продажбите в промишлеността, строителството и търговията през октомври.

Парламентът пък ще гледа Бюджет 2015 на първо четене.

За този ден е насрочено общото събрание на облигационерите на Елана Холдинг АД.

Продължава и тегленето на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка. Само в първия ден - 4 декември - 25 000 вложители са получили достъп до 1,07 млрд. лв. На 5 декември 14 200 души получиха достъп до 500 млн. лв.

Във вторник (9 декември) от националната статистика очакваме информация за състоянието на търговското салдо с Европейския съюз за септември.

Очаква се парламентът да гласува бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

Акционерите на ЦБА Асет Мениджмънт АД и Метизи АД ще проведат своите общи събрания.

В сряда (10 декември) НСИ ще представи данни за вноса от и износа на България към трети страни и местата за настаняване за октомври.

10 декември е датата на аукциона за неизползваните права на Софарма имоти АДСИЦ.

В четвъртък (11 декември) ще се състои протест пред Народното събрание и Министерския съвет, организиран от КНСБ, заради планираната пенсионна реформа догодина и заложените параметри в държавния бюджет за 2015 г.

БНБ ще публикува извадка от редовния месечен бюлетин на ЕЦБ.

В петък (12 декември) агенция Standard & Poor’s ще представи актуалната си оценка за кредитния рейтинг на България. Припомняме, че в средата на годината компанията намали рейтинга с една стъпка до последното инвестиционно ниво - ВВВ-, посочвайки политическата нестабилност, липсата на реформи и високата безработица като основание за решението.

На 12 декември врати отваря Търговска банка „Виктория“. Всички нейни вложители ще имат пълен достъп до своите средства, но трезорът остава под специалния надзор до 22 декември.

НСИ ще изнесе данни за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) от страна на домакинствата, предприятията, както и в електронната търговия. Данните ще са за 2014 г.

На този ден ще заседават акционерите на Сити Пропъртис АДСИЦ и на Трансстрой-АМ АД.

Събота (13 декември) е работен ден. Отработва се 31 декември.

Прочетено: 1132