Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание ратифицира договора за заем в размер на 1.5 млрд. евро.

Четири банки – британската HSBC Bank plc, френската Société Générale S.A., лондонският клон на американската Citibank N.A. и българската УниКредит Булбанк АД, в ролята на регистратори и упълномощени водещи организатори и лондонският клон на италианската UniCredit Group, в ролята на финансов агент, сключиха договор за отпускане на мостово финансиране за българското правителство на стойност 1.5 млрд. евро, с лихва от 1.08%, което да бъде погасено през 2015 година.

Заемът е договорен за срок от шест месеца при годишен лихвен процент, определен на базата на шестмесечния EURIBOR към днешна дата плюс надбавка от 0.9%, отчете финансовият министър Владислав Горанов.

"При предварителните проучвания за набиране на средства от вътрешния пазар индикативните лихвени равнища бяха около 1.83%", съобщи Горанов, допълвайки, че това е с близо 50% повече от лихвата постигната за външния заем.

Финансовият министър добави, че договорът предвижда възможност за удължаване на мостовия заем с още шест месеца.

Освен това осигуряването на външно финансиране предотвратява изтеглянето на ликвидност от българския финансов сектор.

Средствата от заема ще бъдат използвани за финансиране на бюджетния дефицит, запълване на дефицита във Фонда за гарантиране и обезпечаването на ликвидна подкрепа за банковия сектор, посочи Горанов.

 

Прочетено: 1001