Извлечение от Протокола на комисията в частта за пенсионните фондове:

Предложение на н.п. Менда Стоянова, Димитър Главчев, Светлана Ангелова, Емил Димитров, Красимир Каракачанов, Владислав Николов, Диана Йорданова, Красен Кръстев, Цвета Караянчева, Иван Вълков, Ирена Коцева, Добромир Проданов, Евгения Ангелова, Милена Дамянова, Десислава Костадинова-Гушева, Станислав Иванов, Данаил Кирилов:

В § 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. След т. 1 да се създаде нова т. 2:

„2. Създава се чл. 4б:
„Избор на осигуряване
Чл. 4б. (1) При първоначално възникване на основание за осигуряване след 31 декември 2014г. лицата, родени след 31 декември 1959 г., в едногодишен срок от възникване на основанието за осигуряване могат еднократно да изберат да се осигуряват в универсален пенсионен фонд. 
(2) В случай, че лицето не подаде заявление за осигуряване в универсален пенсионен фонд в срока по ал. 1, осигуряването е само във фонд „Пенсии“ с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд.
(3) Осигурените лица, самоосигуряващите се и лицата по чл. 4, ал. 9, родени след 31 декември 1959 г., които са осигурявани в универсален пенсионен фонд, могат еднократно да изберат да се осигуряват само във фонд „Пенсии“ с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд. 
(4) Осигуряването на лицата по реда на ал. 1 възниква от първо число на месеца, следващ месеца на избора.
(5) Редът, сроковете и начина на избор по ал. 1 се определя с акт на Министерския съвет.“

2. В т. 3, отнасяща се за промените в чл. 6 се създава нова буква „а“: 
„a) в ал. 1
аа) се създава се нова т. 4:
„4. За фонд „Пенсии“ за лицата, осигуряващи се по реда на чл. 4б:
a) 17, 8 на сто, а за работещите при условията на I или II категория труд и за лицата по чл. 69а – 20, 8 на сто;
б) 40, 8 на сто за лицата по чл. 69;“
бб) Досегашните т. 4, 5 и 6 стават съответно т. 5, 6 и 7.“

3. След т. 28, отнасяща се за промените в чл. 117, ал. 4, се създават нови т. 29, 30, 31 и 32:

„29. В чл. 124 се правят следните изменения и допълнения:
а) в ал. 1 думите „чл. 137, ал. 4 и“ се заличават и накрая се добавя „с изключение на лицата, които се осигуряват във фонд „Пенсии“ по реда на чл. 4б“;
б) в ал. 2 думата „договор“ се поставя точка и текстът до края се заличава;
в) създава се ал. 3:
„(3) Осигурителният договор се прекратява от първо число на месеца, следващ месеца на избора, ако лицето е избрало да се осигурява само във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване.

30. В чл. 125, ал. 1, т. 1 накрая се поставя запетая и се добавя „с изключение на лицата, осигуряващи се по реда на чл. 4б“;

31. В чл. 127 се правят следните изменения и допълнения:
а) в ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавя „с изключение на лицата, осигуряващи се по реда на чл. 4б“. 
б) в ал. 3 след думите „1 януари 1960 г.“ се добавя „за периодите, през които са се осигурявали в универсален пенсионен фонд“.
в) създават се ал. 6 и 7:
„(6) Средствата от индивидуалната партида в универсален пенсионен фонд на лицето, избрало да се осигурява по реда на чл. 4б се превежда във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване в 6-месечен срок от датата, на която лицето е направило избора. Искането за превеждане на средствата се прави от Националния осигурителен институт. 
(7) При определяне на размера на пенсията на лицето, избрало да се осигурява по реда на чл. 4б индивидуалният коефициент по чл. 70 не се намалява по реда на ал. 3. Редът и начинът за превеждане на сумите се определят с акт на Министерския съвет.

32. В чл. 137 се правят следните изменения и допълнения:
а) в ал. 3 думите „три месеца“ се заменят с „една година“;
б) ал. 4 се изменя така:
„(4) Лицата, неизбрали универсален пенсионен фонд в срока по ал. 3 се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване.“ 

4. В т. 31 относно преходните и заключителните разпоредби на КСО да се създаде нова б. „в“, като досегашните б. „в“ и „г“ стават съответно б. „г“ и „д“:
„в) в § 6 б от преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:
аа) досегашният текст става ал. 1
бб) създава се ал. 2:
“(2) През 2015 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 и 2 се придобива при навършване на възраст 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 35 години за жените и 38 години за мъжете, а право на пенсия по чл. 68, ал. 3 се придобива при навършване на възраст 65 години и 8 месеца за жените и мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж.”

Комисията подкрепя предложението.

Прочетено: 1369