Инвеститорите по целия свят изведнъж се влюбиха в 10-годишните щатски държавни ценни книжа (ДЦК). За американските потребители това може да означава по-ниски лихви по ипотечните кредити и по други заеми, пише CNBC.

В началото на 2015 г. доходността по 10-годишните ДЦК спадна под 2% и изглежда, че ще премине границата от 1,87%, която за кратко достигнаха по време на разпродажбите на фондовите пазари в средата на октомври миналата година.

Доходността, която към края на декември бе 2,17%, се понижи до 1,88% по време на търговията на Wall Street снощи. Такава стойност бе наблюдавана последно през май 2013 г. Отделно – възвръщаемостта по 30-годишните щатски ДЦК слезе под 2,5% за пръв път от юли 2012 г.

10-годишните книжа влияят върху лихвените проценти по ипотечните кредити. Във вторник фиксираната лихва по 30-годишните ипотеки бе 3,76%.

Анализаторите очакват възвръщаемостта по 10-годишните американски облигации да приключи 2015 г. средно при 3%. Но сега изглежда, че някои от тези прогнози ще бъдат ревизирани, тъй като доходността достига нови ниски стойности. Един от факторите, който оказва влияние, е поевтиняващият петрол.

Друга причина, поради която се търсят дългосрочни ДЦК, е сравнителната привлекателност на доходността по щатските книжа в сравнение с облигациите на други държави, като тези на Япония и Германия например. Доходността по 10-годишните ДЦК в азиатската страна спадна до 0,28%, а тази по 10-годишните германски облигации – до 0,44%. Дори възвръщаемостта по 5-годишните ДЦК в Германия е отрицателна.

Според експерти въпреки че доходността по дългосрочните облигации в САЩ пада, възвръщаемостта по облигациите с по-кратък срок не се изменя съществено. С това се потвърждават очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти тази година.

Инвеститорите търсят щатски облигации и заради възприеманата им характеристика на актив убежище. Това се случва, след като акциите в глобален мащаб бяха подложени на разпродажби, а спадащите цени на петрола подхранват опасенията за дефлация и по-бавен икономически растеж в световен мащаб.

Прочетено: 1020