В комисията е постъпил сигнал от изпълнителния директор на "Технологичен център – институт по микроелектроника" АД /ТЦ-ИМЕ/, в който се изказва предположение за осъществена концентрация чрез придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД от страна на SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург без за това да има разрешение от КЗК.

Въз основа на описаната структура на собственост върху БТК се твърди, че ТЦ-ИМЕ се явява крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания.

В началото на ноември 2014 г. ТЦ-ИМЕ е сключило с "Корпоративна търговска банка" АД договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на "Технотел инвест" АД и по този начин е лишено от възможността да упражнява както юридически, така и фактически контрол върху "Технотел ивест" АД и "Бромак телеком инвест" АД.

В сигнала се твърди, че след поставянето на КТБ под специален надзор "Бромак телеком инвест" АД е прехвърлило дяловете си в V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.С.A. на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург.

Но ТЦ-ИМЕ като дружество краен собственик в България на мажоритарния пакет акции в БТК, не е било по никакъв начин уведомено за това прехвърляне.

По повод на този сигнал КЗК образува производство за установяване на евентуално извършено нарушение.

 

Прочетено: 622