Бюджетът за директни плащания на земеделците през тази година ще бъде над  1,4 млрд. лева, съобщи вчера министърът на земеделието Десислава Танева. Субсидиите ще се получават по шест различни схеми, като основната е схемата за единно плащане на площ (СЕПП), освен това за първи път ще се прилагат обвързани плащания. До 597 млн. лева ще достигне бюджетът на СЕПП, което е възможно най-опростеният начин, по който може да се приложат директните плащания. За всеки обработваем декар стопаните ще получат около 30 лева, стана ясно от изчисленията на експертите в МЗХ. 30 на сто от финансовия пакет отива за зелени плащаниясъобщи зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

Около 464 млн. лева общо получават земеделските стопани, които отговарят на три основни изисквания – да са разнообразили културите, да имат постоянно затревени площи и да поддържат екологично насочени площи. Прилагането на зелените изисквания ще спомогне за запазване на екологичния баланс, освен това ще спомогне фермерите да получат по-висока субсидия, уточни той.

Повече средства за първите триста декара ще получат земеделските стопани по схемата за преразпределителните плащания, по която са предвидени 109 млн. лв. За да не се стигне до изкуствено надробяване на стопанствата и злоупотреби, ще бъде контролирана свързаността на отделните стопанства и дали те не са на един и същ собственик. На проверка ще подлежат банковите сметки на фермеритеще се следи дали стопанствата са регистрирани на един и същи адрес, както и дали собствениците им имат правно основание за ползването на земята, уточни Снежана Благоева, шеф на  Дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа" в аграрното ведомство.

Със 100% се намаляват субсидиите за суми над 300 хил. евро, а с 5% е редукцията над 150 хил. евро. По схемата за дребните стопанства минималната помощ, която ще може да се получи, е 500 евро, а таванът може да достигне 1250 евро. В тази схема ще се влиза доброволно само през 2015 г. И това ще важи за целия програмен период до 2020 г.  Стопаните, които се възползват от възможността да получат тези средства, няма да имат право да кандидатстват по която и да било друга схема за директните плащания.

През тази година се разширява негативният списъки според новите изисквания само земеделски стопани, които са активни фермери, ще получат субсидии. Освен това собствениците на по-малко от половин хектар също няма да бъдат подпомагани.  За младите фермери до 40 години е предвиден бюджет от 7 млн. лева, който ще позволи те да получат допълнително една четвърт от плащанията към СЕПП за първите си 300 декара. Изчисленията на експертите от МЗХ сочат, че за млад фермер, който се възползва от всички възможности на директните плащания, се пада да получи по 49 лева за всеки обработваем декар.

 

 

Прочетено: 1310