На интернет страницата на Министерството на финансите са публикувани предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване /КСО/ и в Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система /ДФГУДПС/, популярен като „Сребърен фонд“ и мотиви към тях.

Предложените текстове са в отговор на отправените критики по влезлите в сила от 1 януари 2015 г. промени в КСО по предвидения механизъм за избор на осигуряване на лицата, родени след 31 декември 1959 г., а именно лицата да имат право на избор на осигуряване в държавното обществено осигуряване или и в универсален пенсионен фонд.

Предложените промени ще бъдат основа за провеждане на ползотворна дискусия и широк обществен дебат, чиято цел  е да се постигне максимален консенсус и дългосрочно решение на  въпросите на пенсионната система в обявения срок – 31 март 2015 година.

Обсъжданията за усъвършенстване на пенсионния модел и развитие на пенсионната система ще протекат във формата на Работната група към заместник министър-председателя и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, в която участват представители на социалните партньори, на заинтересованите институции, както и на политическите сили, представени в парламента.

Прочетено: 1303